Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, razvod nije samo bolna tema, već i sve češća pojava u mnogim hrvatskim gradovima.

Infografika nam otkriva iznenađujuće statistike o tome gdje se u Hrvatskoj najviše razvode. Na vrhu ove ljestvice nalazi se Varaždin, gdje je čak 49% brakova u 2023. godini završilo razvodom - to znači da se od 130 sklopljenih brakova njih 64 raspalo. 

Karlovac i Vukovar slijede s udjelima razvoda od 46% i 44%, dok Split zauzima četvrto mjesto s 42%. Pitanje koje se nameće jest: je li to znak modernih vremena, ili jednostavno refleksija ubrzanog načina života i stresa s kojim se suočavamo?

U Zagrebu (26%) i Dubrovniku (22%) broj razvoda je manji, ali ne zanemariv.

Na kraju ljestvice nalaze se Rijeka, Šibenik i Knin, s relativno niskim stopama razvoda - Knin ima samo 2%.

Bez obzira na brojke, sve ove statistike ukazuju na to koliko su veze danas izazovne. Jesmo li previše očekivali od ljubavi? Možda je vrijeme da se prisjetimo da brak zahtijeva mnogo rada, kompromisa i međusobne podrške.

No, s druge strane, i razvod  je kao i brak, važan korak koji može voditi do osobnog rasta i novih početaka. Bilo da smo u vezi ili ne, na kraju dana najvažnije je biti sretan i zadovoljan u vlastitoj koži.

Pet bitnih stvari koje sam naučila kao dijete rastavljenih roditelja

Razvodi u Hrvatskoj Foto: Marko Picek/Pixsell