Tko može odoljeti slasnim makaronima sa sirom? U originalni recept za ovu američku poslasticu obično se stavlja punomasni naribani sir, vrhnje i drugi kalorični sastojci. Mi vam nudimo vegansku verziju jela koju možete jesti bez grižnje savjesti.

Lažni sir u ovome receptu je zapravo kombinacija indijskih oraščića i povrća koji daju slasni okus.

Priznajemo, indijski oraščići su kalorično voće – u stotinu grama nalazi se nešto više od šestotinjak kalorija, no isto tako riječ o odličnim izvoru zdravih masti, a pogotovo za osobe koje izbjegavaju hranu životinjskog porijekla.

Kupite li indijske oraščiće u rinfuzi gdje je cijena uglavnom niža nego u već gotovim pakiranjima, cijeli ručak za tri do četiri osobe možete skuhati za oko 25 kuna.

Fini ručak pun proteina koji će za 15 kuna nahraniti četveročlanu obitelj

Sastojci za veganske makarone sa “sirom”:
1 pakiranje makarona od 400 grama
75 grama indijskih oraščića
2 krumpira
1 mrkva
1 mali luk
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica luka u prahu
1 čajna žličica češnjaka u prahu

Priprema:
1. Indijske oraščiče namočite u toploj vodi otprilike pola sata prije pripreme jela.

2. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju.

3. Očistite krumpir i mrkvu, narežite ih na sitne kocke i stavite kuhati u posoljenu vodu otprilike 20 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.

Na tanjuru za 10 minuta: Recept za kalorični doručak s kojim se mršavi

4. Na pola kuhanja u zagrijanu vodu s krumpirom i mrkvom stavite i mali luk kojeg ste očistili i narezali na četvrtine. Procijedite povrće, ali sačuvajte vodu od kuhanja.

5. U blenderu ili sjeckalici povrća izmiksajte omekšane i ocijeđene indijske oraščiće s 300 mililitra vode od kuhanja povrća. U smjesu dodajte i kuhano povrće te začine.

6. Tako dobiveni lažni “sirni” umak prelijte preko kuhane tjestenine i poslužite sa salatom po želji. Dobar tek!