Lažni sir u ovome receptu je zapravo kombinacija indijskih oraščića i povrća koji daju slasni okus.
Priznajemo, indijski oraščići su kalorično voće – u stotinu grama nalazi se nešto više od šestotinjak kalorija, no isto tako riječ o odličnim izvoru zdravih masti, a pogotovo za osobe koje izbjegavaju hranu životinjskog porijekla.
Kupite li indijske oraščiće u rinfuzi gdje je cijena uglavnom niža nego u već gotovim pakiranjima, cijeli ručak za tri do četiri osobe možete skuhati za oko 25 kuna.
Sastojci za veganske makarone sa “sirom”:
1 pakiranje makarona od 400 grama
75 grama indijskih oraščića
2 krumpira
1 mrkva
1 mali luk
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica luka u prahu
1 čajna žličica češnjaka u prahu
Priprema:
1. Indijske oraščiče namočite u toploj vodi otprilike pola sata prije pripreme jela.
2. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju.
3. Očistite krumpir i mrkvu, narežite ih na sitne kocke i stavite kuhati u posoljenu vodu otprilike 20 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
4. Na pola kuhanja u zagrijanu vodu s krumpirom i mrkvom stavite i mali luk kojeg ste očistili i narezali na četvrtine. Procijedite povrće, ali sačuvajte vodu od kuhanja.
5. U blenderu ili sjeckalici povrća izmiksajte omekšane i ocijeđene indijske oraščiće s 300 mililitra vode od kuhanja povrća. U smjesu dodajte i kuhano povrće te začine.
6. Tako dobiveni lažni “sirni” umak prelijte preko kuhane tjestenine i poslužite sa salatom po želji. Dobar tek!