Špinat je lako probavljivo povrće bogato vitaminima A i C, željezom, kalcijem i kalijem. Zbog visokog postotka vode, riječ je namirnici niske energetske vrijednosti koja se posebno preporučuje osobama koje paze na unos kalorija.

Listići mladog špinata mogu biti i sjajna podloga za finu salatu, koja se može napraviti u svega nekoliko minuta. Svježi mladi špinat sjajno će se sljubiti s jesenskim voćem punim antioksidanata poput nara i kruške, ali i slanim sirom poput fete.

Ako inače imate problema s čišćenjem nara i za to vam treba puno vremena, nudimo vam i dobar trik. Prerežite plod po sredini, polovicu nara nagnite nad veliku zdjelu s prerezanim dijelom prema dolje pa drvenom kuhačom lagano lupkajte po površini ploda.

Slatko-kiselkaste sjemenke će se lako odvojiti od opne te su spremne za daljnje korištenje.

Sastojci za salatu:

  • 150 g svježih listova mladog špinata
  • 100 g očišćenog nara
  • 75 g feta sira
  • 1 kruška

Za preljev:

  • 1-2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žlica meda
  • 1 čajna žličica senfa
  • sol i papar po želji


Salata - priprema:

  1. Operite špinat i ocijedite višak vode.
  2. Operite krušku i narežite je na tanke kriške.
  3. Očistite nar.
  4. Feta sir zdrobite na manje komade.
  5. U velikoj zdjeli ili tanjuru pomiješajte sve sastojke.
  6. U posebnom lončiću pomiješajte ulje, balzamični ocat, med, senf, sol i papar pa prelijte preko svih sastojaka. Dobar tek!


Savjet plus:
Ako ne pazite na kalorijsku vrijednost jela, u salatu možete dodati i komadiće oraha te pržene komadiće slanine.

Uvrstite ga u prehranu: Nar kao borac za zdraviju probavu i jači imunitet