Špinat je lako probavljivo povrće bogato vitaminima A i C, željezom, kalcijem i kalijem. Zbog visokog postotka vode, riječ je namirnici niske energetske vrijednosti koja se posebno preporučuje osobama koje paze na unos kalorija.

Listići mladog špinata mogu biti i sjajna podloga za finu salatu, koja se može napraviti u svega nekoliko minuta. Svježi mladi špinat sjajno će se sljubiti s jesenskim voćem punim antioksidanata poput nara i kruške, ali i slanim sirom poput fete.

Ako inače imate problema s čišćenjem nara i za to vam treba puno vremena, nudimo vam i dobar trik. Prerežite plod po sredini, polovicu nara nagnite nad veliku zdjelu s prerezanim dijelom prema dolje pa drvenom kuhačom lagano lupkajte po površini ploda. Slatko-kiselkaste sjemenke će se lako odvojiti od opne te su spremne za daljnje korištenje.

Sastojci za salatu:

150 g svježih listova mladog špinata
100 g očišćenog nara
75 g feta sira
1 kruška

Slika nije dostupna Pomaže štitnjači: Recept za kremastu krumpir-salatu koja hormone dovodi u ravnotežu

Za preljev:
1-2 žlice maslinova ulja
1 žlica balzamičnog octa
1 žlica meda
1 čajna žličica senfa
sol i papar po želji

Priprema:

1. Operite špinat i ocijedite višak vode.

2. Operite krušku i narežite je na tanke kriške.

3. Očistite nar.

Punjena zelena salata Fini ručak pun proteina koji se složi za manje od 10 minuta

4. Feta sir zdrobite na manje komade.

5. U velikoj zdjeli ili tanjuru pomiješajte sve sastojke.

6. U posebnom lončiću pomiješajte ulje, balzamični ocat, med, senf, sol i papar pa prelijte preko svih sastojaka. Dobar tek!

Savjet plus:
Ako ne pazite na kalorijsku vrijednost jela, u salatu možete dodati i komadiće oraha te pržene komadiće slanine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju