Špinat je lako probavljivo povrće bogato vitaminima A i C, željezom, kalcijem i kalijem. Zbog visokog postotka vode, riječ je namirnici niske energetske vrijednosti koja se posebno preporučuje osobama koje paze na unos kalorija.
Listići mladog špinata mogu biti i sjajna podloga za finu salatu, koja se može napraviti u svega nekoliko minuta. Svježi mladi špinat sjajno će se sljubiti s jesenskim voćem punim antioksidanata poput nara i kruške, ali i slanim sirom poput fete.
Ako inače imate problema s čišćenjem nara i za to vam treba puno vremena, nudimo vam i dobar trik. Prerežite plod po sredini, polovicu nara nagnite nad veliku zdjelu s prerezanim dijelom prema dolje pa drvenom kuhačom lagano lupkajte po površini ploda.
Slatko-kiselkaste sjemenke će se lako odvojiti od opne te su spremne za daljnje korištenje.
Sastojci za salatu:
- 150 g svježih listova mladog špinata
- 100 g očišćenog nara
- 75 g feta sira
- 1 kruška
Za preljev:
- 1-2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žlica meda
- 1 čajna žličica senfa
- sol i papar po želji
Salata - priprema:
- Operite špinat i ocijedite višak vode.
- Operite krušku i narežite je na tanke kriške.
- Očistite nar.
- Feta sir zdrobite na manje komade.
- U velikoj zdjeli ili tanjuru pomiješajte sve sastojke.
- U posebnom lončiću pomiješajte ulje, balzamični ocat, med, senf, sol i papar pa prelijte preko svih sastojaka. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako ne pazite na kalorijsku vrijednost jela, u salatu možete dodati i komadiće oraha te pržene komadiće slanine.