Vjerovali ili ne u vašem hladnjaku se može se skrivati više od 200 različitih zaraza uzrokovanih bakterijama i plijesni na namirnicama. Kako bi osigurali kvalitetu onoga što unosite u tijelo, ali i izbjegli neželjene posljedice uzrokovane pokvarenim ili zaraženom hranom napravite reviziju hladnjaka i izbacite opasne uljeze
Kada otvorite kupljeni proizvod ili kupite svježe voće i povrće naznaka roka trajanja na pakiranju ili pak izgled namirnice ne garantiraju uvijek i svježinu proizvoda. Vrlo važnu ulogu igra i način skladištenja proizvoda.
Jeste li se ikad zapitali što se sve skriva u vašem hladnjaku i jesu li svi proizvodi doista dobri za upotrebu?
Donosimo listu trajanja namirnica i hrane u hladnjaku koju ne bi trebali prekoračiti:
5 TJEDANA u hladnjaku:
- Jaja
4 TJEDNA u hladnjaku:
- Maslac
- Polutvrdi sir
2 TJEDNA u hladnjaku:
- Jogurt
- Topljeni sir
1 TJEDAN u hladnjaku:
- Mlijeko
>> 5 zapovijedi svake čiste kuhinje
U vašem se hladnjaku može se skrivati više od 200 različitih zaraza uzrokovanih bakterijama na pokvarenim ili neopranim namirnicama
10 DANA u hladnjaku:
- Šparoge
- Celer
- Krastavci
- Patlidžan
- Zelena salata
7 DANA u hladnjaku:
- Gljive
- Špinat
- Hrenovke
- Šunka
5 DANA u hladnjaku:
- Svježe crveno meso
- Ostaci pripremljenog mesa
3 - 4 DANA u hladnjaku:
- Juha
- Ostaci gotove hrane
2 DANA u hladnjaku:
- Svježa riba
- Svježa piletina
- Mljeveno meso
- Svježe kobasice
>> 9 poteza do tip-top hladnjaka
SAVJETI:
- Za održavanje kvalitete proizvoda i uštedu energije temperaturu hladnjaka neka bude između 1,5 i 4 stupnja celzijusa.
- Prije spremanja dobro operite voće i povrće čak i ako ga planirate oguliti za upotrebu jer se bakterije vrlo brzo šire s jedne namirnice na drugu.
- Kuhanu hranu spremite u hladnjak u roku od 2 sata
- Proizvode iz zamrzivača topite u hladnjaku, a ne na sobnoj temperaturi
- Proizvode poput krekera i suhih keksi nemojte držati u hladnjaku jer će sakupiti vlagu i postati gnjecavi.