U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu predstavili su rezultate prvog standardiziranog programa mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika na nacionalnoj razini PoMoZi Da.

Galerija

Program PoMoZi Da razvijen je u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo HZJZ-a, a temelji se na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i na rezultatima nacionalnog istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih.

Učitelji, nastavnici i drugo stručno osoblje u školama i učeničkim domovima kroz program razvijaju znanja i vještine pružanja psihološke prve pomoći – kako bi znali bolje prepoznavati probleme mentalnog zdravlja i kako bi bili inicijalna podrška učenicima koji pokazuju znakove psiholoških poteškoća te ih potaknuli da potraže ili prihvate stručnu pomoć ako je potrebno.

Sanja Musić Milanović na predstavljanju rezultata 'Pomozi Da' povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja - 7 Foto: Robert Anic/Pixsell

Epidemiološki podaci pokazuju nam da su problemi mentalnog zdravlja među mladima u Hrvatskoj iznimno rašireni. Svaka četvrta mlada osoba u dobi od 16 godina izjavila je da je razmišljala o tome da si naudi, a svaka deseta mlada osoba u toj dobi rekla je da je pokušala samoubojstvo.

S obzirom na raširenost tog problema, vrlo je važno raditi na jačanju mentalnozdravstvene pismenosti. Posebno je to važno kod odgojno-obrazovnih djelatnika, koji se, istraživanja nam pokazuju, većinski ne osjećaju dovoljno sigurnim u vlastite sposobnosti. Znanstveno utemeljeni program PoMoZi Da, koji je prisutan na nacionalnoj razini, održiv te kojim je do danas osnaženo čak 1390 odgojno-obrazovnih djelatnika, neizmjerno je važan za prevenciju problema mentalnog zdravlja te promicanje zdravlja općenito.

Drago nam je da je to i UNICEF prepoznao te im zahvaljujemo na podršci i doprinosu u protekle dvije godine, izjavila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemologije.

Sanja Musić Milanović na predstavljanju rezultata 'Pomozi Da' povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja - 6 Foto: Robert Anic/Pixsell

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 50 posto svih mentalnih poremećaja počinje prije četrnaeste godine, a UNICEF-ov izvještaj Stanje djece u svijetu iz 2021. pokazao je da 11,5 posto, odnosno oko 44 tisuće adolescenata u dobi 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem.

Mnogi od njih, obeshrabreni stigmama i nerazumijevanjem, zabrinuti su da prijatelji, učitelji, nastavnici i obitelji neće prihvatiti njihove osjećaje, često skrivaju svoje probleme s mentalnim zdravljem i bore se sami, u tišini. Odgovornost je odraslih da im budu podrška i izvor informacija, a upravo su učitelji i nastavnici osobe s kojima učenici, uz vršnjake, provode najviše vremena tijekom svojega boravka u školi.

Sanja Musić Milanović na predstavljanju rezultata 'Pomozi Da' povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja - 4 Foto: Robert Anic/Pixsell

Rezultati istraživanja HZJZ-a iz 2017. godine pokazali su da je 98 posto odgojno-obrazovnih djelatnika spremno potražiti pomoć za učenike s problemom u području mentalnoga zdravlja, ali njih 71 posto pritom nije sigurno u vlastite sposobnosti pružanja pomoći.

Zato je važno osnažiti učitelje, nastavnike i stručne suradnike u školama, a upravo je to cilj uspješne provedbe programa PoMoZi Da, u sklopu kojeg su dosad ostvareni sljedeći rezultati:

  • 3914 odgojno-obrazovnih djelatnika završilo je osnovnu razinu edukacije
  • 1390 odgojno-obrazovnih djelatnika završilo je naprednu edukaciju
  • 902 škole uključile su se u program (591 osnovna škola i 311 srednjih škola)
  • procjenjuje se da je od programa dosad koristi imalo 113.500 učenika, od čega je za one koji imaju neki problem mentalnog zdravlja veća šansa da se ta djeca prepoznaju u okviru škole.

Za predstavljanje rezultata programa PoMoZi Da u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu Sanja Musić Milanović odabrala je elegantnu odjevnu kombinaciju u kojoj se naročito ističu suknja i cipele.

Sanja Musić Milanović nosi ružičastu suknju iz Zare Foto: www.ebay.ca

Prva dama nosi maksi suknju ružičaste boje iz trgovine Zara, u čijem se dizajnu ističe nedovršeni rub. Suknju A kroja spojila je s cipelama gotovo iste nijanse ružičaste boje, u stilu salonki s otvorenom petom i kitten potpeticom.

Gornji dio outfita složila je od košulje boje vina i tamnog sakoa od buklea. Poslovnu kombinaciju Sanja Musić Milanović podigla je nakitom, nanizanim ogrlicama s perlicama.

Sanja Musić Milanović na predstavljanju rezultata 'Pomozi Da' povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja - 1 Foto: Robert Anic/Pixsell

Sanja Musić Milanović: Zanimljiv sako zbog kojeg je elegancija dobila novo lice

Sanja Musić Milanović došla na Sinjsku alku u savršenoj suknji kao stvorenoj za ljeto