Linzer pita
Linzer pita (Foto: Tibor Marochini/Zadovoljna.hr)
Zdravlje & prehrana

Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta

05-12-2025 Piše L.Š.
komentari

Slažemo se - blagdanski stol kao da nije potpun bez linzera. Ti prhki, nježno aromatični keksići jedni su od najstarijih europskih slastica koje su se zahvaljujući svojoj jednostavnosti i savršenom spoju prhkog tijesta i voćnog pekmeza održale sve do danas.

I ne čudi: linzeri su utjelovljenje topline doma i mirisa Božića.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom uz Dunav i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj tradiciji, ti keksi danas su nezaobilazan dio blagdanskog repertoara.

Prhko tijesto i omiljeni pekmez odmah nas vraćaju u djetinjstvo, a posebno je zanimljivo da su linzeri u današnjem obliku nastali sasvim slučajno - kao nusproizvod recepta za tortu.

 

Linzer pita Linzer pita (Foto: Tibor Marochini/Zadovoljna.hr)

Naime, Linzertorte, slastica iz 1653. godine, bila je prhka pita punjena pekmezom od crnog ribiza, a upravo je ona inspirirala i naš ovogodišnji blagdanski eksperiment. Umjesto klasičnih linzera odlučili smo pripremiti njihovu najjednostavniju varijantu: linzere u obliku pite.

Linzer pita Linzer pita (Foto: Tibor Marochini/Zadovoljna.hr)

Detaljan pisani i videorecept možete pronaći u nastavku.

Linzer-pita - sastojci:

za tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje

dodatno:

  • pekmez ili marmelada (mi smo koristili pekmez od brusnice)
  • šećer u prahu

Linzer-pita - priprema:

  1. Pobrinite se da su vam svi sastojci hladni, po mogućnosti i brašno. Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Podijelite ga u dva dijela.
  2. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga razvaljate oba dijela u kvadratni oblik. Prvi dio prebacite u pleh, površinu bockajte vilicom. Preko cijelog donjeg dijela obilno stavite pekmez. Drugi dio tijesta izrežite na trake i dijagonalno složite preko pekmeza.
  3. Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, odnosno dok trakice od tijesta ne porumene. Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu i narežite na prutiće.

Dobar tek!

Pogledajte video:

Pročitajte i naš recept za klasične linzere. 

Ovdje možete pronaći detaljan vodič za izradu prhkog tijesta. 

Tražite još recepata za sitne božićne kolače? 

Ovdje smo pripremile bogat popis recepata za sitne i kremaste božićne kolače. 

Tražite još recepata za torte, kolače, pite, savijače ili tradicionalne slastice naših baka?

Pogledajte popis s više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Šape Recept za šape, stare kekse koji su gotovi u tri jednostavna koraka

Husari Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Oraščiči blogerice Helene Pudić Keksići koje svi vole: Ovo je najbolji recept za oraščiće

Čokoladni medenjaci Ne možemo zamisliti Božić bez njih: Recept za najbolje čokoladne medenjake