I ne čudi: linzeri su utjelovljenje topline doma i mirisa Božića.
Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom uz Dunav i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj tradiciji, ovi keksi danas su nezaobilazni dio blagdanskog repertoara.
Prhko tijesto i omiljeni pekmez odmah nas vraćaju u djetinjstvo, a posebno je zanimljivo da su linzeri u današnjem obliku nastali sasvim slučajno - kao nusproizvod recepta za tortu.

Naime, Linzertorte, slastica iz 1653. godine, bila je prhka pita punjena pekmezom od crnog ribiza, a upravo nas je ona inspirirala i naš ovogodišnji blagdanski eksperiment. Umjesto klasičnih linzera, odlučili smo pripremiti njihovu najjednostavniju varijantu: linzere u obliku pite.

Detaljan pisani i video recept možete pronaći u nastavku.
Linzer pita - sastojci:
za tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
dodatno:
- pekmez ili marmelada (mi smo koristili pekmez od brusnice)
- šećer u prahu
Linzer pita - priprema:
- Pobrinite se da su vam svi sastojci hladni, po mogućnosti i brašno. Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. tijesto podijelite u dva dijela.
- Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga razvaljate oba dijela u kvadratni oblik. Prvi dio prebacite u pleh, površinu bockajte vilicom. Preko cijelog donjeg dijela obilno stavite pekmez. Drugi dio tijesta izrežite na trake i dijagonalno složite preko pekmeza.
- Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, odnosno dok trakice od tijesta ne porumene. Kad se ohladi pospite šećerom u prahu i narežite na prutiće.
Dobar tek!
Pogledajte video:
Pročitajte i naš recept za klasične linzere.
Ovdje možete pronaći detaljan vodič za izradu prhkog tijesta.
Tražite još recepata za sitne božićne kolače?
Ovdje smo pripremile bogati popis recepata za sitne i kremaste božićne kolače.
Tražite još recepata na torte, kolače, pite, savijače ili tradicionalne slastice naših baka?
Pogledajte popis sa preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.