“Sve što imam, dugujem špagetima“, jedna je od najcitiranijih izjava legendarne filmske dive Sophije Loren koja i u 82. godini obara s nogu mladenačkim izgledom i duhom. Svoju ljubav prema hrani opisala je u dva bestselera, “U kuhinji s ljubavlju“ 1972. godine i “Receptima i uspomenama“ 1998., u kojima i danas mnogi nalaze kulinarsku inspiraciju
Jedan od omiljenih specijaliteta Sophie Loren je kultni talijanski desert tiramisu – klasika s kojom ne možete pogriješiti.
Sastojci za tiramisu po receptu Sophije Loren:
3 jaja (razdvojite žumanjke i bjelanjke)
5 žlica šećera
170 g mascarpone sira
1 veliki paket piškota (otprilike 36)
1 šalica likera od naranče
1 šalica espresso kave
60 grama gorke čokolade, naribane
½ šalice čistog, nezaslađenog kakao praha
Priprema tiramisua:Jedan od omiljenih specijaliteta Sophije Loren je kultni talijanski desert tiramisu – klasika s kojom ne možete pogriješiti
1. Stavite žumanjke i šećer u zdjelu srednje veličine i dobro istucite.
2. U drugoj zdjeli, istucite bjelanjke u snijeg.
3. U trećoj, većoj zdjeli, pomiješajte smjesu žutanjaka i šećera s mascarpone sirom, a potom dodajte snijeg od bjelanjaka da biste dobili kremastu mješavinu.
4. Naslažite gusto, jednu uz drugu, piškote na tanjur za posluživanje promjera otprilike 25 cm.
5. Žlicom poškropite otprilike pola količine narančina likera i pola količine espressa preko piškota.
6.Prekrijte piškote mješavinom mascarponea i naribanom čokoladom, pa posipajte s malo više od polovine količine kakaa.
7.Potom naslažite drugi sloj piškota te poškropite s ostatkom likera i espressa.
8.Ostavite tiramisu u hladnjaku najmanje (zato ga je najbolje pripremati dan prije).
9.Posipajte preostalim kakaom neposredno prije posluživanja.
Dobar tek!