Traže li muškarci intimnost, ljubav i povezanost, ili im je seks ipak važniji od životnih vrijednosti koje čine kvalitetan i čvrst romantični odnos? Ovo pitanje potiče brojne rasprave u kojima je seksualna ravnopravnost glavna tema.

Zašto je danas sasvim normalno da muškarac inicira seks na prvom spoju, dok je ženska inicijativa povod za rasprave oko njezina morala?

Zamislite situaciju u kojoj prilazite muškarcu u baru, počastite ga pićem, otvoreno mu kažete da vam se sviđa i pitate ga hoćete li druženje nastaviti u vašoj spavaćoj sobi.

Nakon što ste se dobro zabavili, pristojno se pozdravite, zahvalite mu na zanimljivoj večeri i nikad mu se više ne javite. Seks bez obaveza je društveno rezerviran za muškarce, a žene koje žele samo seks, obično su suočene s dobro nam poznatim stereotipima.

Seks bi trebao biti normalna fizička potreba

Žene dobro znaju što žele i kako do toga doći. Imaju čvrste stavove i bez problema može reći: ne želim se vezati, ja želim samo seks.

Tinder, je, smatraju stručnjaci, jedan od glavnih alata koji je ženama pomogao da bez srama krenu u potragu za seksualnim zadovoljstvom. Aplikacija koja je omogućila ljudima iz cijelog svijeta da pronađu osobu koja im odgovara prema vlastitim seksualnim kriterijima, pokazala nam je da globalizacija ima i seksualni aspekt.

Opće je poznato da su seks i ljubav povezani. Seksualno aktivniji partneri imaju čvršći odnos, više si vjeruju, smatraju da im je veza zanimljivija, rjeđe se svađaju i više se vesele zajedničkom vremenu, nego što je to slučaj kod parova koji rjeđe imaju odnose. Ipak, seks i ljubav se vrlo lako mogu odvojiti, a željeti samo seks, trebala bi biti normalna fizička potreba u koju, sasvim legitimno, ne moramo umiješati osjećaje ako to ne želimo.

Muškarci seks doživljavaju drugačije od žena pa je društveno prihvatljivo da oni traže samo seks, dok žene češće traže ljubav i nekoga s kim će provesti cijeli život. Ženska želja za seksom je složenija i slojevitija.

U našoj prirodi je da prvo želimo razgovarati, upoznati partnera i stvoriti emotivnu povezanost, a tek se onda upustiti u seksualne avanture. Možda zbog takvog pogleda na žensku seksualnost, još uvijek ne možemo glasno tražiti svoje fizičko zadovoljstvo.

Brojna su psihološka i sociološka istraživanja potvrdila da muškarci imaju veći seksualni nagon od žena pa im zato toleriramo toliku želju za seksom.

Primjerice, seksualni psiholog Roy Baumeister tvrdi da su muškarci seksualniji od žena – ali samo do određene dobi. Većina odraslih muškaraca, mlađih od 60 godina razmišlja od seksu barem jednom dnevno, dok samo jedna trećina žena priznaje da im je seks toliko često u glavi. Također, kako žena stari, sve rjeđe razmišlja o seksu, dok kod muškaraca to nije slučaj.

U srcu ženske seksualnosti stoji čežnja. Intimnost, nježnost (ili grubost), dodiri, predigra, vrijeme prije i vrijeme poslije seksa u ženama stvaraju puno veću lavinu emocija, nego sam seks.

U srcu ženske seksualnosti stoji čežnja

Iako se muškarci po mnogo čemu razlikuju od nas žena, svi mi težimo uzajamnoj ljubavi i pripadnosti, ali i fizičkom zadovoljstvu koje će nam s vremena na vrijeme služiti kao ispušni ventil.

Zašto se nekim ženama tresu noge nakon dobrog seksa?

Koja je cijena muškosti, a koja ženstvenosti? Baš kao što je normalno da muškarci plaču i pokazuju svoju nježniju stranu, isto je tako normalno da žena ne traži ljubav, nego samo seks. I baš kao što je normalno da muškarac traži „onu pravu“, isto je tako sasvim normalno da žena želi seks bez obaveza, bez osude i nepotrebnih komentara.