Dok sam proteklih tjedana gledala na društvenim mrežama fotografije s godišnjih odmora, mora i inozemnih putovanja, nije mi bilo svejedno. Jer ove godine nisam imala nikakvih velikih planova za ljeto.

Međutim, sada kada smo gotovo na polovici odnosno na samom vrhuncu ljeta, to mi više ne predstavlja velik problem. Našla sam način kako sebi uljepšati ljeto i učiniti ga značajnim.

Proteklih nekoliko godina sve se odvijalo velikom brzinom, a bilo je ljeta kad bih "pobjegla" na more čak dva-tri puta tijekom ta tri mjeseca. Potom su tu bili skokovi padobranom, učenja novih vještina poput veslanja, jahanja, vožnje automobila i slično. Uvijek nekamo i uvijek s nekim.

Bez obzira na sve, neka ljeto bude plodonosno

Međutim, sadašnje prilike nisu mi dale da se otisnem na neko putovanje ili u pustolovinu. Zapravo se na neki način još oporavljam od nekih jesenskih događanja. O svemu tome razgovarala sam sa svojim psihoterapeutom koji mi je prije ljetne stanke dao jedan od najboljih mogućih savjeta – iako ovo nije ljeto na kakva sam navikla, neka bude plodonosno.

Kako može biti plodonosno ako se ne odmaram ako ne mijenjam lokacije svaki vikend i ako nisam okružena ljudima? To sam se pitala na prvu, ali u svega nekoliko dana itekako sam shvatila što je želio reći i tako sam si zadala novi cilj – plodonosno ljeto.

Iako ovo možda za vas nije ljeto na kakva sta navikli, učinite ga sebi posebnim.

U mom slučaju to znači sljedeće: napokon stavljam na papir ono što želim, sama sebi dajem smjernice kako to napraviti, razmišljam kako krenuti u rujan i na kojoj lokaciji. U svemu tome pomaže mi slušanje podcasta i puno pisanja.

Također, kako sam nekako oduvijek fokusirana na neki cilj za čije mi je postizane potrebna struktura, započela sam izazov 75 soft, što je ublažena verzija izazova 75 hard koji se u proširio društvenim mrežama.

Verzija za koju sam se ja odlučila podrazumijeva čitanje bilo koje knjige barem 10 minuta dnevno, pijenje više od tri litre vode, vježbanje svaki dan barem 45 minuta te prilagodbu prehrambenih navika, i to 75 dana zaredom. Početkom jeseni trebala bih vidjeti opipljive rezultate.

S druge strane, neke od mojih prijateljica intenzivno preuređuju stan, imaju veliko čišćenje na godišnjem, čiste garderobu i pokušavaju osmisliti kako u rujan krenuti kao neka nova inačica sebe.

Dopustite si spontanost

Kažu da se najbolje stvari događaju onda kada ih ne planiraš, zar ne?

Tako sam neplanirano i ja u jednom vikendu završila na dva koncerta, posjetila jedan od najvećih festivala u regiji (Forestland), prvi put u životu sjedila na obali Drave s koktelom u ruci, a prijateljica spominje i odlazak na karaoke.

Osim toga, tu su i spontana otkrivanja skrivenih kafića na rubu grada, usputni dogovori za ručkove, posjeti prijatelja koje nisam vidjela više od godine dana i još mnogo toga što se veselim otkriti tijekom kolovoza.

Nije uvijek lako gledati tuđe fotografije s plaže, ali vjerojatno je nekad i nekom drugome bilo teško gledati moje kada sam svaki vikend bila na drugoj lokaciji. Kolo života.

Ako već ne mogu ležati na plaži, onda ću se barem pobrinuti da ovo ljeto napravim nešto što će utjecati na moju dobrobit u svim mjesecima i godinama koje dolaze te me približiti životu koji želim živjeti.

10 ideja uz koje more može doći i na vaš balkon