S početkom prosinca počinje i blagdansko raspoloženje. To što nam blagdani neće izgledati kao prijašnjih godina ne znači da nam treba splasnuti veselo raspoloženje i pozitivna energija koja se u ovo doba širi među svima.

Galerija

Kako bi se zadržalo to raspoloženje, Somersby, omiljeno piće za svake praznike sa svoja četiri omiljena okusa umjesto na nekom od božićnih partyja na koje biste inače sigurno išli u prosincu, svoj Somersby cider možete poslužiti i kod kuće uz prefine slastice.

Ove godine zaslužili smo dodatno tetošenje pa vam donosimo četiri slastice ''za utjehu'' inspirirane svakim okusom Somersbyja uz koje ćete uživati sami ili sa svojim najbližima.

RUSTIKALNI KOLAČ S KRUŠKAMA

Vrijeme pripreme mu je svega 10 minuta i zaprljati ćete samo jednu zdjelu, ali u ovaj rustikalni kolač s kruškama, koji izgleda kao da je u njega uloženo mnogo truda, zaljubit će se svatko na prvi rez. Za dodatno oduševljenje poslužite ga uz Somersby Krušku koja će istaknuti aromu tog finog jesenskog voća koje se odlično slaže s blagdanskim začinima.

SASTOJCI:
2 šalice oštrog brašna
pola šalice šećera
1 prašak za pecivo
pola žličice cimeta
pola žličice mljevenog klinčića
2 jaja
1 šalica mlijeka
trećina šalice ulja
1 žlica ekstrakta vanilije
1 šalica ribane veće kruške, oguljene

3 male kruške

PRIPREMA:
Sve sastojke osim tri male kruške, pomiješajte u zdjeli. Smjesu izlijte u duguljasti dublji kalup za kolač ili kruh, po mogućnosti silikonski. Tri male kruške dobro operite pa ih utisnite u tijesto jednu pored druge s razmakom od dva centimetra.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite ohlađeni kolač narezan na šnite s kruškom u presjeku uz nezaobilazni Somersby Kruška i dobro poznati osjećaj uživanja opet je tu.

CIMET ROLICE S JABUKAMA

S dolaskom hladnijih jesenskih dana omiljeni sastojak naših deserata postaju ukusne i sočne jabuke. Volimo ih na više načina, no najviše u jednostavnim rolicama s cimetom koje će biti odlične za poslijepodnevni desert uz čašu Somersbyja Jabuka. Vjerojatno nećete moći dočekati da se mirisne rolice ohlade, pa Somersby Jabuku obvezno servirajte s ledom.

SASTOJCI:

Za tijesto:
2 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
¼ šalice šećera
¾ šalice toplog mlijeka
¼ šalice mekog maslaca

Za punjenje:
2 šalice jabuka narezanih na kockice
½ šalice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića
1 žlica kukuruznog škroba
½ šalice vode
Za glazuru:
1/3 šalice šećera u prahu
1 žlica mlijeka

PRIPREMA:
Sve sastojke za tijesto u posudi pomiješajte mikserom pa zatim pustite neka se tijesto "odmori" 15 minuta. Za to vrijeme umiješajte sve sastojke za nadjev u tavi. Pirjajte 10 minuta ili dok jabuke ne omekšaju.
Tijesto potom razvaljajte na debljinu do jedan centimetar.

Smjesu od jabuka rasporedite po tijestu, a zatim zarolajte u roladu. Narežite ju na šnite debljine dva do 3 centimetra. Namastite protvan ili papir za pečenje s malo maslaca te na njega poslažite rolice. Pecite ih 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok su rolice još vruće, umutite šećer u prahu i mlijeko u posudi te prelijte preko njih.

PITA OD BOROVNICA

Iako na prvu izgleda komplicirano, vjerujte nam na riječ – nije! Ovaj ukusni recept upravo je ono što ste tražili, kako biste osladili nepca i podsjetili se na neke toplije dane. Iako nije sezona borovnica, u ovom receptu dobro će poslužiti i one smrznute, a uz kombinaciju prhkog tijesta i nadjeva odlično će ići i mnogima omiljeni Somersby Borovnica.

SASTOJCI:

Prhko tijesto:
350 g pšeničnog brašna
1 i pol žličica praška za pecivo
125 g šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 jaje (srednje veličine)
175 g otopljenog maslaca ili margarina

Nadjev:
500 g borovnica (smrznutih)
50 g šećera
pola žličice mljevenog cimeta
žlica ekstrakta vanilije


PRIPREMA:
1. Kako biste napravili savršeno tijesto za svoju pitu od borovnica, u posudi brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Nakon toga, dodajte ostale sastojke za tijesto te ga dobro umijesite. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Namastite kalup za pitu te zagrijte pećnicu na 160-180 stupnjeva.

2. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u oblik kruga promjera 28 cm te ga namotajte na valjak za tijesto i pomoću njega namjestite u kalup. Vilicom izbodite tijesto i stavite ga u pećnicu na desetak minuta. Nakon toga pustite da se ohladi.

3. Smrznute borovnice otopite na laganoj vatri te im dodajte šećer, cimet i ekstrakt vanilije. Raspodijelite ih po kalupu te posložite trake tijesta u obliku rešetke kao na fotografiji. Ako vam ostane viška tijesta, slobodno ga odrežite kako ne bi prelazilo rub kalupa. Pecite oko 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

4. Topla pita ići će izvrsno uz sladoled od vanilije i/ili Somersby Borovnicu koja će istaknuti slatkasto-kiseli okus ove savršene pite.


LAGANA TORTA S KEKSIMA, MASCARPONEOM I ŽELEOM OD LUBENICE

Dok su nam blagdani sve bliže, neki još uvijek pate za ljetom i najradije bi ih proveli u nekim toplijim krajevima. Ljetni praznici umjesto onih zimskih mogu biti kada god poželite uz Somersby Lubenicu i ovu laganu tortu koju možete i pripremiti s pomoću tog svog najdražeg pića.

SASTOJCI:
500 g sira mascarpone
250 g krem sira
200 g mljevenog keksa
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
žlica ekstrakta vanilije

Za žele:
1 Somersby Lubenica
6 žlica hladne vode
6 listića želatine
5 žlica soka od šipka ili dvije žlice grenadine sirupa

PRIPREMA:
Keks pomiješajte s otopljenim maslacem te ga utisnite žlicom ili prstima na dnu kalupa za tortu. Koristite onaj promjera 25 cm.

Pomiješajte mascarpone, krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije te kremu od sira izlijte po keksima i stavite hladiti na barem pola sata. Potom pripremite želatinu za vrh torte. Listiće želatine stavite da se malo otope u hladnoj vodi, zagrijte Somersby pa u njega umiješajte omekšane listiće želatine. Miješajte dok se ne rastope pa dodajte sok od šipka ili grenadine sirup za malo crveniju boju. Pustite neka se malo ohladi pa izlijte na ohlađenu tortu te ju vratite u hladnjak na sat vremena kako bi se žele na torti ohladio. Poslužite uz Somersby Lubenicu. Ima li većeg okusa ljeta u studenom ili prosincu od ove kombinacije?

Ove godine počastite sebe i svoje najmilije ovim slasticama i Somersbyjem po želji koji će vam dovesti praznike kad god poželite.

 

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Somersby po najvišim profesionalnim standardima.