Zdraviji život, klimatske promjene i prava životinja samo su neki od razloga zbog kojih sve više ljudi odlučuje za prelazak na veganski način života.

 

Veganstvo je u zadnjih nekoliko godina postalo top tema u zemljama diljem Europe i brojnih društvenih događanja. Na festivalskoj sceni pojavili su se i festivali posvećeni isključivo veganskoj prehrani i stilu života, veliki prehrambeni lanci i restorani u svoju su ponudu uvrstili veganske menije, na tržištu se pojavljuju veganski proizvodi, a objavljuju se i veganske kuharice. Posebno je zanimljiv podatak da je u posljednje četiri godine broj ljudi koji se izjašnjavaju kao vegani porastao za čak 600 posto. Jedno je sigurno - popularnost veganstva doista ubrzano raste.

Veganstvo ili vegetarijanstvo?

Na najosnovnijoj razini, vegan ne jede i ne pije ništa što je proizvedeno od životinja. To znači, svih životinja, uključujući ribu i kukce pa čak niti pčelinji med. Vegani izbjegavaju i namirnice obrađene uporabom životinjskih proizvoda, poput rafiniranog bijelog šećera i nekih vina. Također, vegani se, u pravilu, odlučuju ne pribavljati ili na bilo koji drugi način koristiti neprehrambene artikle izrađene od kože, krzna, pčelinjeg voska ili bilo čega drugoga što potječe od životinja. Većina vegana izbjegava i proizvode koji su testirani na životinjama.

Ni vegani ni vegetarijanci ne jedu životinjsko meso. Ono u čemu se vegani po definiciji razlikuju od vegetarijanaca je da vegetarijanci konzumiraju mliječne proizvode poput mlijeka, maslaca, sira i jaja, a mogu konzumirati i med. Vegetarijanci također mogu biti manje skloni izbjegavanju kupnje ili upotrebu drugih neprehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla.

Veganstvo u usponu

Iako je u, ne tako dalekoj prošlosti, veganstvo bilo relativno nepoznat pojam, ovaj pokret poprimio je sve veći značaj. Stara gledišta na veganstvo kao „ekstremni” ili „radikalni” koncept sve više blijede uz saznanja o prednostima takvog načina života. Među razloge prelaska na veganstvo je svakako ekološka svijet te briga za dobrobit životinja i vlastito zdravlje. No, to je proces koji traje. On može početi iskušavanjem vegetarijanske prehrane, a zatim napredovanjem prema veganstvu. Neki se mogu više puta okušati u veganstvu prije nego što ga usvoje kao uobičajen način života.

Osnovu zdrave veganske prehrane čini svo povrće, biljni proteini, dobre masnoće i cjelovite žitarice Foto: Getty

 

Vodič za zdravu vegansku prehranu

Prednosti veganske prehrane su velike - umanjuje rizike od srčanih bolesti, moždanog udara, reumatskog artritisa, visokog krvnog tlaka, astme, alergija i bubrežnih kamenaca. Da je posebno dobra za prevenciju protiv raka, pokazuje i istraživanje pod nazivom „Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population“ objavljenom u časopisu ''Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention'', gdje je veganska prehrana povezana s nižom ukupnom stopom broja malignih oboljenja. Važno je napomenut da se prehranom bez životinjskog mesa i proizvoda također smanjuju šanse za trovanje hranom.

Osnovu zdrave veganske prehrane čini svo povrće, biljni proteini, dobre masnoće i cjelovite žitarice. Ipak, vegani trebaju paziti na unos kalcija, magnezija i vitamina D. Posebno je važan dovoljan unos vitamina B12 koji je dostupan u pojedinim vrstama biljnih napitaka kao što su napitci biljnog podrijetla AdeZ koji prirodno ne sadrže laktozu ni dodane šećere te su posebno prikladni za vegane.

Proizvodi AdeZ kombinacija su badema, kokosa, riže, soje i zobi, vitamina i minerala, stevije i soka različitih vrsta voća u varijantama koje stvaraju bogat, gust sok sjajnog okusa bez dodanih šećera u kojemu se može uživati u bilo kojem dobu dana. Asortiman uključuje tri kombinacije u bočicama od 250 ml i to okus badem s mangom i marakujom, zob s jagodom i bananom te kokos sa šumskim voćem. AdeZ napitci biljnog podrijetla dovoljni su za jedan obrok, dizajnirani su za konzumaciju u pokretu te predstavljaju jedinstvenu kategoriju u tom segmentu napitaka.

Tu su i četiri opcije AdeZ napitaka u bocama od 800 ml koji su namijenjeni za konzumaciju kod kuće pri pripremanju uravnoteženog doručka ili u bilo koje doba dana. Pakiranje nije samo atraktivno, nego i u skladu s ekološkim konceptom, jer je izrađeno od materijala PlantBottle™ koji se može potpuno reciklirati i sastoji se od 30% biljnog materijala.

Zanimljiva je i činjenica kako su nakon više desetljeća proizvodnje životinjskog mlijeka, neke američke tvrtke u potpunosti odlučile prestati proizvoditi mlijeko takve vrste te su se okrenule proizvodnji onih na biljnoj osnovi.

Naposljetku, od najveće je važnosti imati na umu da značenje veganstva nije samo u onome što netko jede ili koristi nego puno više. Biti vegan ne znači jednostavno živjeti bez nečega ili ograničiti prehranu. Smisao veganstva je prigrliti ideju uvažavanja svih oblika života i širenje svijesti o tome.