Mnoge naše ljepotice pokušale su izgraditi internacionalnu modnu karijeru, no to je pošlo za rukom samo nekolicini dama od devedesetih godina naovamo.

Galerija

U svijetu manekenstva i modelinga traže se određeni fizički atributi, ali i onaj it faktor – jedinstvena kvaliteta vrijedna pažnje koja nekoga čini iznimnim. It faktor imala je Korina Longin. Crnokosa Zadranka do današnjih se dana smatra jednom od najuspješnijih hrvatskih manekenki koja je potkraj devedesetih i početkom 2000-ih nosila kolekcije najpoznatijih dizajnera i modnih kuća današnjice.

Karijeru je započela kao 13-godišnjakinja, a u njezinoj impresivnoj biografiji izdvajaju se revije visoke mode za Jeana Paula Gaultiera, Christiana Diora i Yvesa Sainta Laurenta. Snimala je kampanje za Guess, La Perlu, Max Factor, Victoria's Secret i mnoge druge poznate brendove. Danas se posvetila obiteljskom životu, majka je troje djece i sa suprugom živi u New Yorku.

Korina Longin u haljini Johna Galliana, kolekcija jesen / zimu 1999. / 2000. Foto: Afp

Uspješnu internacionalnu karijeru ostvarila je i Ljupka Gojić Mikić koja iza sebe ima reklamne kampanje svjetski poznatih brendova poput YSL-a, Armanija, Manga, Esprita, GAP-a, Palmersa, Maybelinea, Pantenea Pro-V…

Nosila je revije za Christiana Diora, Kenzo, Alexandera McQueena i Isseya Miyakea, a njezino lice krasilo je naslovnice popularnih modnih magazina od međunarodnih izdanja Ellea i Cosmoplitana do Voguea, Harper's Bazaara i Marie Clairea. Danas je majka i uspješna poduzetnica koja i dalje nalazi vremena za modu, te je zaštitno lice svojeg brenda Jolie Petite.

Ljupka Gojić Mikić najbolja je reklama za svoj brend Jolie Petite Foto: Biljana Gaurina/Cropix

Početkom 2000-ih modnim pistama suvereno je vladala i Mateja Penava. Lijepa Karlovčanka odradila je 200-injak modnih revija u svojoj karijeri za Chanel, Fendi, Moschino, Dolce & Gabanna, Oscara de la Rentu, Elieja Saaba, Georgesa Hobeiku i mnoge druge, a bila je i zaštitno lice Givenchyjevog mirisa Amarige Mariage.

Mateja Penava za Chanel, haute couture kolekcija za jesen / zimu 2005./2006. godine Foto: Afp

Da je Kristina Sajko savršena za modnu pistu potvrdila je 2010. godine kada je pobijedila na američkom showu – "Project Runaway".

U svojoj karijeri nosila je revije za Balenciagu, Givenchy, Marca Jacobsa, Lanvin, Jil Sander i mnogih drugih modnih kuća i brendova, a snimala je kampanje za Versus by Versace, Redkin, Biotherm i Jacques Dessange.

Kristina Sajko nosila je revije brojnih svjetskih dizajnera Foto: Goran Mehkek/Cropix

Adrijana Dejanović još jedno je poznato ime u internacionalnim modnim krugovima, koja ima upisanu suradnju s Dianom von Furstenberg, Marcom Jacobsom i Chanelom. Snimala je modne editorijale za Nylon, Elle i Harpers Bazaar.

Adrijana Dejanović na reviji Diane von Furstenberg za proljeće 2006. Foto: Afp

Svjetskim modnim pistama žarila je i palila i Kristina Šalinović koja je surađivala s Luisom Vuittonom, Missonijem, Moschinom, Guy Larocheom, Haiderom Ackermannom, Hermèsom, Thierrjem Muglerom, Tom Fordom i mnogim drugima.

Kristina Šalinović na predstavljanju kolekcije Louisa Vuittona za proljeće / ljeto 2011. Foto: Profimedia


Talijanski dizajneri i modne kuće voljeli su i Ninu Morić koja je nosila revije Versacea, Roberta Cavallija i Valentina, radila kao televizijska voditeljica, a povremeno se pojavljivala i u videospotovima po uzoru na svjetske supermodele iz 90-ih – najpopularniji je svakako bio "Livin' La Vida Loca" Rickyja Martina.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte hrvatske ljepotice koje su svojeveremeno žarile i palile modnim pistama od Milana do New Yorka.

Nina Morić na Tjednu mode u Milanu 2004. za Roberta Cavallija Foto: Afp