Mnoge naše ljepotice pokušale su izgraditi internacionalnu modnu karijeru, no to je pošlo za rukom samo nekolicini dama od devedesetih godina naovamo.

Galerija Hrvatski supermodeli o kojima se i danas priča Korina Longin u haljini Johna Galliana, kolekcija jesen / zimu 1999. / 2000. Kristina Šalinović na predstavljanju kolekcije Louisa Vuittona za proljeće / ljeto 2011. +4 Nina Morić na Tjednu mode u Milanu 2004. za Roberta Cavallija

U svijetu manekenstva i modelinga traže se određeni fizički atributi, ali i onaj it faktor – jedinstvena kvaliteta vrijedna pažnje koja nekoga čini iznimnim. It faktor imala je Korina Longin. Crnokosa Zadranka do današnjih se dana smatra jednom od najuspješnijih hrvatskih manekenki koja je potkraj devedesetih i početkom 2000-ih nosila kolekcije najpoznatijih dizajnera i modnih kuća današnjice.

Karijeru je započela kao 13-godišnjakinja, a u njezinoj impresivnoj biografiji izdvajaju se revije visoke mode za Jeana Paula Gaultiera, Christiana Diora i Yvesa Sainta Laurenta. Snimala je kampanje za Guess, La Perlu, Max Factor, Victoria's Secret i mnoge druge poznate brendove. Danas se posvetila obiteljskom životu, majka je troje djece i sa suprugom živi u New Yorku.

Korina Longin u haljini Johna Galliana, kolekcija jesen / zimu 1999. / 2000. Korina Longin u haljini Johna Galliana, kolekcija jesen / zimu 1999. / 2000. (Foto: Afp)

Uspješnu internacionalnu karijeru ostvarila je i Ljupka Gojić Mikić koja iza sebe ima reklamne kampanje svjetski poznatih brendova poput YSL-a, Armanija, Manga, Esprita, GAP-a, Palmersa, Maybelinea, Pantenea Pro-V…

Nosila je revije za Christiana Diora, Kenzo, Alexandera McQueena i Isseya Miyakea, a njezino lice krasilo je naslovnice popularnih modnih magazina od međunarodnih izdanja Ellea i Cosmoplitana do Voguea, Harper's Bazaara i Marie Clairea. Danas je majka i uspješna poduzetnica koja i dalje nalazi vremena za modu, te je zaštitno lice svojeg brenda Jolie Petite.

Ljupka Gojić Mikić najbolja je reklama za svoj brend Jolie Petite Ljupka Gojić Mikić najbolja je reklama za svoj brend Jolie Petite (Foto: Biljana Gaurina/Cropix)

Početkom 2000-ih modnim pistama suvereno je vladala i Mateja Penava. Lijepa Karlovčanka odradila je 200-injak modnih revija u svojoj karijeri za Chanel, Fendi, Moschino, Dolce & Gabanna, Oscara de la Rentu, Elieja Saaba, Georgesa Hobeiku i mnoge druge, a bila je i zaštitno lice Givenchyjevog mirisa Amarige Mariage.

Mateja Penava za Chanel, haute couture kolekcija za jesen / zimu 2005./2006. godine Mateja Penava za Chanel, haute couture kolekcija za jesen / zimu 2005./2006. godine (Foto: Afp)

Da je Kristina Sajko savršena za modnu pistu potvrdila je 2010. godine kada je pobijedila na američkom showu – "Project Runaway".

U svojoj karijeri nosila je revije za Balenciagu, Givenchy, Marca Jacobsa, Lanvin, Jil Sander i mnogih drugih modnih kuća i brendova, a snimala je kampanje za Versus by Versace, Redkin, Biotherm i Jacques Dessange.

Kristina Sajko nosila je revije brojnih svjetskih dizajnera Kristina Sajko nosila je revije brojnih svjetskih dizajnera (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Adrijana Dejanović još jedno je poznato ime u internacionalnim modnim krugovima, koja ima upisanu suradnju s Dianom von Furstenberg, Marcom Jacobsom i Chanelom. Snimala je modne editorijale za Nylon, Elle i Harpers Bazaar.

Adrijana Dejanović na reviji Diane von Furstenberg za proljeće 2006. Adrijana Dejanović na reviji Diane von Furstenberg za proljeće 2006. (Foto: Afp)

Svjetskim modnim pistama žarila je i palila i Kristina Šalinović koja je surađivala s Luisom Vuittonom, Missonijem, Moschinom, Guy Larocheom, Haiderom Ackermannom, Hermèsom, Thierrjem Muglerom, Tom Fordom i mnogim drugima.

Kristina Šalinović na predstavljanju kolekcije Louisa Vuittona za proljeće / ljeto 2011. Kristina Šalinović na predstavljanju kolekcije Louisa Vuittona za proljeće / ljeto 2011. (Foto: Profimedia)

Talijanski dizajneri i modne kuće voljeli su i Ninu Morić koja je nosila revije Versacea, Roberta Cavallija i Valentina, radila kao televizijska voditeljica, a povremeno se pojavljivala i u videospotovima po uzoru na svjetske supermodele iz 90-ih – najpopularniji je svakako bio "Livin' La Vida Loca" Rickyja Martina.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte hrvatske ljepotice koje su svojeveremeno žarile i palile modnim pistama od Milana do New Yorka.

Nina Morić na Tjednu mode u Milanu 2004. za Roberta Cavallija Nina Morić na Tjednu mode u Milanu 2004. za Roberta Cavallija (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju