Kriva vjerovanja prisutna su i kada je riječ o trudnicama i trudnoći. Razotkrili smo 5 neistina o trudničkom trbuhu u koje mnogi i dalje vjeruju

MIT 1: Oblik trbuha može odrediti spol djeteta
Ako je trudnički trbuh nisko, žena nosi dječaka, a ako je trbuh položen više rodit će se djevojčica – mit je u koji mnogi i dalje vjeruju. No, položaj trbuha nema veze sa spolom djeteta. Oblik i položaj trbuha ovisi o anatomiji majčina tijela, preciznije tonusu mišića i maternice te o tome koji položaj zauzme beba u razvoju. Kada je trbuh nisko, to zapravo znači da se beba spustila u zdjelicu jer je porod sve bliže.

Ako je trudnički trbuh nisko, žena nosi dječaka, a ako je trbuh položen više rodit će se djevojčica – mit je u koji mnogi i dalje vjeruju

MIT 2: Spavanje na trbuhu može naštetiti bebi
Tijelo žene građeno je tako da u trbuhu ima dovoljno mjesta za bebu i trudnice ne moraju strahovati da će spavanjem na trbuhu stisnuti bebu ili joj naštetiti na neki drugi način. Štoviše, u ranoj fazi trudnoće potpuno je sigurno spavati na trbuhu. Kada trbuh počne rasti, trudnice prestanu spavati na trbuhu jer im to više nije udobno, a zapravo je i nemoguće zbog veličine trbuha. Pročitajte i 5 strahova kojih bi se svaka trudnica trebala odmah riješiti.

MIT 3: Maslac od kokosa sprečava stvaranje strija na trbuhu
Nijedna krema ne može spriječiti nastanak strija čiji je nastanak povezan s kolagenom i s time koliko se koža može rastegnuti. Najčešće pojava strija ima veze s genetikom. Maslac od kokosa odlično hidratizira kožu, ali ne može se upiti dovoljno duboko da utječe na pojavu strija. A nanošenje previše maslaca od kokosa na trbuh može uzrokovati svrbež i osip.

MIT 4: Stavite li prsten iznad trbuha, doznat ćete spol djeteta

Jedna od velikih bapskih priča je i ta da se pomoću prstena može doznati spol djeteta. Mit kaže da trebate zavezati prsten, po mogućnosti vjenčani, za končić i primiti ga tako da visi iznad trbuha. Ako se prsten pomiče naprijed natrag, bit će djevojčica, a ako se pomiče kružno, stiže dječak. Dakle, ovaj trik možete isprobati, ali samo iz zabave.

MIT 5: Nošenje uske odjeće može biti opasno za dijete
Kod ovog mita vrijedi isto pravilo kao i kod spavanja na trbuhu: nošenje uske odjeće nije opasno za dijete, ali se trudnica u njoj može osjećati neudobno, a posljedice mogu biti i žgaravica, gljivična infekcija, bol i smanjena cirkulacija.