U stotoj godini, 7. siječnja, preminula je hrvatska akademska slikarica Vesna Sokolić, najpoznatija po svojim pejzažnim ostvarenjima koja su zabilježila motive od Pariza do hrvatske obale.

Vesna Sokolić rođena je 2. travnja 1924. godine u Zagrebu, gdje se školovala te maturirala 1942. godine.

Na njenim se radovima kao najčešći motivi javljaju pejzaži, a ljubav prema tome usadila se u nju još u ranoj mladosti kada je vrlo često boravila na obiteljskom imanju u Gornjem Vrapču.

Godine 1942. upisala je studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a osim što je imala neprikosnoven talent, ujedno je imala čast, pa i sreću, što je bila učenica najautoritativnijih likovnih pedagoga i “klasika" modernog hrvatskog slikarstva prve polovine 20. stoljeća.

Profesor Omer Mujadžić predavao joj je crtanje, profesori Krsto Hegedušić i Ljubo Babić "mali akt" a slikarstvo je studirala u klasi profesora Vladimira Becića, Antuna Mezdjića i Marina Tartaglie. Diplomirala je slikarstvo 1946. godine, da bi od 1946. do 1948. godine polazila "specijalku" kod profesora Marina Tartaglie i Tomislava Krizmana.

Lov II, 2005. ulje na platnu Foto: Privatna arhiva

Već je kao studentica izlagala svoje radove, a prvi put to je bilo na Majskom festivalu studenata ALU 1947. godine u Modernoj galeriji u Zagrebu. Od 1948. godine postala je članica ULUH-a, a1949. suosnivačica udruženja hrvatskih likovnih umjetnika (LIKUM). Od te godine izlaže redovito na svim izložbama ULUH-a, LIKUM-a i SLUJ-a, a također je bila članica HDLU-a.

Vesna je bila odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Početak njezinih samostalnih izlaganja bio je obilježen nastupom u grupi s Ivom Dulčićem i Ivanom Švertasekom 1952. godine u Salonu ULUH-a u Zagrebu. Nakon studijskog boravka u Parizu 1954./55. godine priredila je prvu samostalnu izložbu 1957. godine u Salonu ULUH-a s pariškim motivima, crtežima, akvarelima i uljima.

Od motiva pariških cvjećarnica i cvjetnih trgova do mora i otočnih krajeva

Od 1960. godine nizale su se njene samostalne izložbe, a vrlo često je izlagala i sa suprugom, također akademskim slikarom Milanom Berbučem.

Osim što je oduševljavla pariškim motivima, od kojih je posebno impresivan onaj nastao nakon 1990. kada je duži boravak u Parizu rezultirao novim ciklusom slika s motivima pariških cvjećarnica i cvjetnih trgova, njezin opus obilježili su i motivi mora i otočnih krajeva. Nakon ljetnih boravaka na Jadranu u svome bi ateljeu razrađivala primorske motive, ali i motive svojeg pitomog Vrapča, te pejzaže Gorskog kotara.

L'Aquarell, ulje na platnu 1990. Foto: Privatna arhiva

U ožujku 1998. godine priredila je prvu retrospektivnu izložbu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, a prigodom samostalne izložbe 2008. godine u Muzeju Mimara publicirana je njezina monografija.

O njezinu neizmjernom doprinosu razvoju hrvatskog slikarstva govori i to što je 1998. godine bila odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Njezina će ostavština živjeti vječno, a posljednji pozdrav Vesni Sokolić bit će upućen u ponedjeljak, 15. siječnja 2024. u 14 sati u krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.

Više o njenu radu možete pročitati na njenim mrežnim stranicama.

Autoportret, 1949.. ulje na platnu Foto: Privatna arhiva