Metabolizam je proces koji tijelo koristi za razgradnju hrane i hranjivih tvari za dobivanje energije te podršku različitim funkcijama. Na metabolizam utječe ono što jedemo pa tako i vitamini i minerali.

Brzi metabolizam je onaj koji brže sagorijeva kalorije i kod osoba koje se njime mogu pohvaliti manja je mogućnost debljanja. Međutim, s godinama dolazi do prirodnog usporavanja metabolizma. Ipak, neki vitamini i minerali itekako mu mogu pomoći da bude što efikasniji. Iako te vitamine i minerale možemo uzeti iz suplemenata, najbolji izvor je cjelovita hrana.

U nastavku donosimo pet vitamina i minerala koji su najbolji za održavanje i jačanje tjelesnih funkcija pa tako i metabolizma. Oni su i odlična podrška održavanju zdrave tjelesne težine.

1. B vitamini

Osam je vitamina B, a njihov zajednički naziv je B kompleks. To su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) i kobalamin (B12).

Nedostatak jednog vitamina B može utjecati na ostale, a posljedice mogu biti negativne za metabolizam.

Bitno je redovito jesti hranu bogatu vitaminima B, a na popisu namirnica koje su dobar izvor su i:

- nemasno meso i plodovi mora
- cjelovite žitarice
- mliječni proizvodi
- jaja
- dio voća poput banana, jabuka, grožđa i lubenice
- orašasti proizvodi i sjemene
- dio povrća poput špinata, krumpira i tikvica.

2. Vitamin D

Za razliku od drugih esencijalnih vitamina, ljudi vitamin D mogu dobiti zahvaljujući sunčevoj svjetlosti. I dok je sigurno izlaganje suncu najbrži način nadopune vitamina D, tu su i namirnice koje ga sadrže, a među njima su:

- žumanjak
- masna riba poput lososa
- goveđa jetrica
- neke vrste gljiva
- namirnice kojima je dodan vitamin D poput mlijeka (kravlje, sojino, bademovo ili kokosovo).

Pet najvažnijih minerala koje trebate unositi svaki dan (naročito ljeti)

3. Kalcij

Istraživanja su pokazala da kalcij može biti od vitalnog značaja za metabolizam i kontrolu šećera u krvi, kao i za zdrave kosti. Neka istraživanja pokazala su i da kombinacija kalcija i vitamina D može pomoći u mršavljenju.

U svakom slučaju, kalcij je koristan za metabolizam, a iako ga je moguće dobiti iz dodataka prehrani, najbolja opcija su namirnice bogate kalcijem među kojima su:

- mlijeko
- jogurt
- obogaćene žitarice
- tamnozeleno, lisnato povrće
- sjemenke
- bademi.

4. Željezo

Tijelu je željezo potrebno za zdrav rast, razvoj i metabolizam. Osim toga, bitno je za funkcioniranje stanica te stvaranje nekih hormona.

Namirnice bogate željezom su:

- meso
- grah
- smeđa riža
- orašasti proizvodi
- tamnozeleno, lisnato povrće
- tofu i soja.

Iako je željezo bitno za funkcioniranje organizma, može biti otrovno kada se konzumira u previsokim dozama zato prije uzimanja suplemenata obavezno razgovarajte s liječnikom.

5. Magnezij

Bez magnezija nemoguće su kemijske reakcije koje proizvode energiju u tijelu. To znači da je magnezij jako bitan za metabolizam i proizvodnju energije.

Mineral koji život znači: Pet znakova da tijelu nedostaje magnezija

I dostupan je u raznim namirnicama među kojima su:

- mahunarke
- orašasti proizvodi i sjemenke
- špinat
- banane
- losos
- cjelovite žitarice
- krumpir.

Moguće je uzimati i dodatke prehrani s magnezijem, ali o tome se konzultirajte s liječnikom jer mogu imati štetne učinke kod nekih zdravstvenih stanja.