Mnogi ljudi sibirske haskije smatraju najljepšom pasminom na svijetu. Osim što ih krasi veličanstvena ljepota, te su njuškice toliko karakterne da svakim danom iznenađuju svoje vlasnike. U duši su opušteni šarmeri, ali i vješti sportaši, a najsretniji su u obitelji.

Galerija

U nastavku možete pronaći nekoliko zanimljivosti koje su karakteristične baš za tu pasminu.

1. Paze na liniju

Haskiji su svjesni svoje ljepote. Oči, usne koje su uvijek razvučene u slatki osmijeh i vitka linija glavni su aduti kojima se mogu pohvaliti. Zanimljivo je da haskijima treba manje hrane nego ostalim pasminama, a razlog tomu je odličan metabolizam i genetika koja vuče još od vremena kad su prelazili velike udaljenosti s vrlo malo hrane.

Haski Foto: Shutterstock

2. Baš posebne oči

Ova je pasmina posebna i po prodornom pogledu i lijepim očima. Mogu imati jednobojne oči, ali nerijetko imaju različitu boju očiju, primjerice, jedno im je oko plave boje, a drugo smeđe. Osim toga, haskiji mogu imati i takozvano podijeljeno oko, gdje je jedno oko sastavljeno od dvije boje.

Haski Foto: Shutterstock

3. Sibirsko ušuškavanje

Vlasnici haskija složit će se da oni imaju baš simpatičnu rutinu prije spavanja. Prije spavanja se obično stisnu, a svoj graciozni rep stave na njušku pa izgleda kao da su se iza njega sakrili. Na taj si način osiguravaju dodatnu toplinu, a pametnim postupkom također oduševljavaju vlasnike.

Haski Foto: Shutterstock

4. Najbolji prijatelji

Haskiji su izrazito prijateljski raspoloženi psi koji pokazuju ljubav prema svima, pa baš i nisu vrsni psi čuvari. Njihova je energija ogromna, a vrlo je važno pobrinuti se da im nije dosadno – jer tada do izražaja dolazi njihova hiperaktivnost. Stručnjaci kažu da biste uvijek trebali pripaziti da haski ne bi pobjegao u želji za istraživanjem.

Haski Foto: Shutterstock

5. Snježni nos

To je naziv za pojavu kad haskijeva njuškica poprimi ružičastu boju. Stručnjaci ističu kako to nije razlog za brigu, već samo kozmetička promjena.

Haski Foto: Shutterstock

6. Balto, pas heroj

Ova pasmina ima i svoj crtani, a radimo se o psiću imena Balto. Istinita priča govori o šapici koja u sebi ima i vučje i pseće krvi, a njegov herojski čin zaslužio je divljenje. Davne 1925. smrtonosna epidemija zahvatila je gradić na jugu Aljaske, a lijek se nalazio u dalekom gradu Anchorageu. Kako letjelice nisu mogle u pogon zbog niskih temperatura, jedino su rješenje bile pseće zaprege. Među njima se posebno istaknuo haski Balto.

Haski Foto: Shutterstock

Dlakavi rekorderi: 10 pasmina koje žive najduže

Umiljata pasmina pasa smije se s razlogom i osvaja razigranim karakterom