Zlatni je baš prikladan epitet za jednu od najpoznatijih pasmina na svijetu, zlatne retrivere. Njihove sjajne i vesele oči, snažna građa, nasmiješene njuškice i topla energija kojom zrače, stavili su ih na sam vrh liste najpoželjnijih pasmina na svijetu, a manu im je doista teško pronaći.

Galerija

Odlični su s djecom, obožavaju mačke, zaigrani su, odani i prijateljski raspoloženi i zato su članovi brojnih obitelji diljem svijeta. Vlasnici ističu da s njima baš nikad nema problema, a suživot s ovom pasminom jednostavan je, dinamičan i, prije svega, predivan. Ako se stručno socijaliziraju, s njima i maleno dijete može ostati nasamo, a mnogi ih nazivaju i dadiljama na četiri noge.

U nastavku možete pronaći nekoliko zanimljivosti koje su karakteristične baš za zlatne retrivere i koje bi vam mogle pomoći ako baš ovu pasminu želite integrirati u svoju obitelj.

1. Poslušna dobrica

Iako veseli, zaigrani i pomalo nestašni, zlatni retriveri poznati su po svojoj poslušnosti. Kad ga vlasnik opomene, on će vjerojatno odmah prestati sa svojim naumom da napravi nered, a često možemo vidjeti i onaj pogled krivnje koji govori oprosti, neću više.

Orijentiran je na ljude, potrebna mu je pažnja i uživa u svakoj aktivnosti kojom se vlasnik bavi. Iznimno je inteligentan, nalazi se na četvrtom mjestu na listi najpametnijih pasmina na svijetu, a iako su šašavi – oni su vrsni lovci, psi vodiči, spasioci te imaju visoku razinu radne etike.

Zlatni retriver Foto: Shutterstock

2. Provalnik? Ma, najbolji prijatelj

Unatoč tomu što su iznimno inteligentni, pomalo su naivni. Prijateljski su raspoloženi, uživaju u društvu ljudi i drugih životinja, a vlasnici priznaju da baš i nisu dobri psi čuvari. Da provalnik, primjerice, uđe u kuću, oni bi ga pozdravili i, mašući repom, došli po dozu maženja. Njima je svaki stranac prijatelj – pa tako i provalnik.

Zlatni retriver Foto: Shutterstock

3. Kako su dobili ime?

U početku su uzgajani kao psi lovci, a najčešće su lovili ptice. Pridjev zlatni, dobili su po boji krzna, koje (preciznije) može biti bijelo, kremasto ili boje pijeska, a retriver prema engleskoj riječi retrieve, što znači donijeti natrag, vratiti, baš kao što su prvobitni retriveri vraćali ptice iz vode jednom kad bi ih lovci ulovili.

Zlatni retriver Foto: Shutterstock

4. Najbolji prijatelj, ali i terapeut

Brojni zlatni retriveri imaju posao – i to u bolnicama, domovima za starije osobe i sličnim ustanovama. Od velike su pomoći i ljudima koji se bore s anksioznošću, depresijom i PTSP-om. Nježni, mirni, prijateljski raspoloženi i topli psi imaju sposobnost otkriti i promjene u nečijem ponašanju.

Zlatni retriver Foto: Shutterstock

5. Zauvijek ostaju mladi

Prosječan životni vijek zlatnog retrivera je između 10 i 12 godina, što ih također čini odličnom obiteljskom pasminom. Iako većina pasmina postaje mirnija i poslušnija kako stari, to baš i nije slučaj sa zlatnim retriverima, njihova zaigranost i šašavost ostaju čak i u starijoj dobi.

Zlatni retriver Foto: Shutterstock

Pogled koji obara s nogu: 10 pasmina pasa s najljepšim plavim očima

Ovi su ljepotani svjesni svoje ljepote, a poznati su po odanosti i ogromnoj ljubavi

Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina