Zlatni je baš prikladan epitet za jednu od najpoznatijih pasmina na svijetu, zlatne retrivere. Njihove sjajne i vesele oči, snažna građa, nasmiješene njuškice i topla energija kojom zrače, stavili su ih na sam vrh liste najpoželjnijih pasmina na svijetu, a manu im je doista teško pronaći.

Galerija Zlatni retriver Zlatni retriver Zlatni retriver +7 Aktivni su i nisu najbolji izbor za život u stanu

Odlični su s djecom, obožavaju mačke, zaigrani su, odani i prijateljski raspoloženi i zato su članovi brojnih obitelji diljem svijeta. Vlasnici ističu da s njima baš nikad nema problema, a suživot s ovom pasminom jednostavan je, dinamičan i, prije svega, predivan. Ako se stručno socijaliziraju, s njima i maleno dijete može ostati nasamo, a mnogi ih nazivaju i dadiljama na četiri noge.

U nastavku možete pronaći nekoliko zanimljivosti koje su karakteristične baš za zlatne retrivere i koje bi vam mogle pomoći ako baš ovu pasminu želite integrirati u svoju obitelj.

1. Poslušna dobrica

Iako veseli, zaigrani i pomalo nestašni, zlatni retriveri poznati su po svojoj poslušnosti. Kad ga vlasnik opomene, on će vjerojatno odmah prestati sa svojim naumom da napravi nered, a često možemo vidjeti i onaj pogled krivnje koji govori oprosti, neću više.

Orijentiran je na ljude, potrebna mu je pažnja i uživa u svakoj aktivnosti kojom se vlasnik bavi. Iznimno je inteligentan, nalazi se na četvrtom mjestu na listi najpametnijih pasmina na svijetu, a iako su šašavi – oni su vrsni lovci, psi vodiči, spasioci te imaju visoku razinu radne etike.

Zlatni retriver Još kao maleni pokazuju zavidnu inteligenciju i jako brzo uče (Foto: Shutterstock)

2. Provalnik? Ma, najbolji prijatelj

Unatoč tomu što su iznimno inteligentni, pomalo su naivni. Prijateljski su raspoloženi, uživaju u društvu ljudi i drugih životinja, a vlasnici priznaju da baš i nisu dobri psi čuvari. Da provalnik, primjerice, uđe u kuću, oni bi ga pozdravili i, mašući repom, došli po dozu maženja. Njima je svaki stranac prijatelj – pa tako i provalnik.

Zlatni retriver Baš i nisu dobri psi čuvari (Foto: Shutterstock)

3. Kako su dobili ime?

U početku su uzgajani kao psi lovci, a najčešće su lovili ptice. Pridjev zlatni, dobili su po boji krzna, koje (preciznije) može biti bijelo, kremasto ili boje pijeska, a retriver prema engleskoj riječi retrieve, što znači donijeti natrag, vratiti, baš kao što su prvobitni retriveri vraćali ptice iz vode jednom kad bi ih lovci ulovili.

Zlatni retriver Odlično se slažu s mačkama (Foto: Shutterstock)

4. Najbolji prijatelj, ali i terapeut

Brojni zlatni retriveri imaju posao – i to u bolnicama, domovima za starije osobe i sličnim ustanovama. Od velike su pomoći i ljudima koji se bore s anksioznošću, depresijom i PTSP-om. Nježni, mirni, prijateljski raspoloženi i topli psi imaju sposobnost otkriti i promjene u nečijem ponašanju.

Zlatni retriver Četvrta su najinteligentija pasmina na svijetu (Foto: Shutterstock)

5. Zauvijek ostaju mladi

Prosječan životni vijek zlatnog retrivera je između 10 i 12 godina, što ih također čini odličnom obiteljskom pasminom. Iako većina pasmina postaje mirnija i poslušnija kako stari, to baš i nije slučaj sa zlatnim retriverima, njihova zaigranost i šašavost ostaju čak i u starijoj dobi.

Zlatni retriver Aktivni su i nisu najbolji izbor za život u stanu (Foto: Shutterstock)

Pogled koji obara s nogu: 10 pasmina pasa s najljepšim plavim očima Sibirski haski Sibirski haski Vajmarski ptičar +7 Dalmatiner Ovi su ljepotani svjesni svoje ljepote, a poznati su po odanosti i ogromnoj ljubavi Akita Akita Akita +12 Akita - Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina Belgijski ovčar i border collie u zagrljaju Engleski koker španijel Australski čuvar stada +7 Belgijski ovčar

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju