Mnogi roditelji iznenade se kada se njihovo dijete rastuži nakon što tata obrije bradu, glavu ili kad mama promijeni boju kose.

Ta pojava nije neuobičajena, a mnogi roditelji priznaju da su i sa svim mališanima imali slično iskustvo. U nastavku možete pročitati zašto se djeca rasplaču kad se dogodi takva promjena u vašem izgledu.

Jedan od glavnih razloga zašto djeca plaču kada tata obrije bradu je taj što brada igra ključnu ulogu u tome kako djeca prepoznaju lice svog oca.

Gdje je nestao tata? 

Brada mijenja oblik lica, a kad nestane, djetetova percepcija lica također se mijenja. Djeca se često oslanjaju na vizualne znakove za prepoznavanje bliskih osoba, a iznenadna promjena može izazvati osjećaj da je tata nestao ili da je postao netko drugi.

Iako dijete prepoznaje tatin glas, geste i mimiku, moguće je da će se uplašiti i zbuniti.

To je takozvani stranger danger fenomen, koji opisuje situaciju u kojoj dijete reagira na nepoznate osobe s nepovjerenjem ili strahom. Kada tata iznenada promijeni izgled, djeca mogu tu promjenu doživjeti kao da je pred njima stranac. 

Čak se i jedno istraživanje o dječjoj percepciji brade bavilo tom temom, a posebno je zanimljiv zaključak, u kojemu kažu da djeca muškarce s bradom percipiraju kao snažnije, borce protiv zmajeva i čudovišta i kao zaštitnike. 

Što učiniti ako je dijete tužno zbog vaše promjene u izgledu? 

Djeca mogu imati osjećaj da je promjena brade ili kose nepopravljiva i da više nikada neće vidjeti starog tatu, a istovremeno su empatična prema tati jer misle da je izgubio dio sebe.

U videu koji je postao viralan na društvenim mrežama jedan je tata podijelio trenutak u kojem tješi svoju kćer Miju jer je obrijao bradu. Za malu Miju tata je izgubio dio sebe, što je izazvalo stvarnu tugu i suze. 

Ako planirate veliku promjenu u izgledu, poput brijanja brade ili glave, možete poduzeti neke korake kako bi dijete lakše prihvatilo novu situaciju:

  • umjesto da iznenada obrijete bradu ili glavu, možda biste mogli postupno skratiti kosu ili bradu kako bi dijete imalo vremena prilagoditi se promjeni
  • pokušajte djetetu objasniti da ćete promijeniti izgled, da ćete obrijati bradu ili kosu, ali da to ne mijenja tko ste vi
  • ako je moguće, pretvorite brijanje ili šišanje u zabavnu aktivnost u kojoj dijete može sudjelovati, bilo kroz igru, bilo kroz promatranje procesa - na taj način će promjena biti manje šokantna.

Provjerite i zašto djeca kopiraju ponašanje svojih roditelja. 

Zašto djeca ne pospremaju igračke za sobom i kako riješiti taj problem (ako vas muči)? Zašto djeca trebaju više vremena provoditi s roditeljima nego s vršnjacima?