Iako često mislimo da bi pas, s obzirom na veličinu i energiju, trebao biti "šef" u susretu s mačkom, situacija zna biti posve drukčija. Zašto je to tako?

"Slagati se kao pas i mačka" frazem je koji se upotrebljava u značenju 'slagati se jako loše'. Dakako, postoje psi i mačke koji se izvrsno slažu, a postoje i oni psi koji se s mačkama ne svađaju, već od njih bježe.

Psi su životinje koje žive u sadašnjem trenutku i snažno reagiraju na ono što ih trenutačno okružuje. Kada pas prvi put susretne mačku, može biti zbunjen njezinim ponašanjem.

Mačke su brze, tihi su lovci i mogu ispuštati zvukove koje psi ne razumiju, poput tihog režanja ili siktanja. Ta kombinacija nepredvidljivog kretanja i zvukova može kod psa izazvati osjećaj nesigurnosti ili straha.

Psi također imaju vrlo osjetljiv instinkt za hijerarhiju, iako se čini da bi trebali dominirati nad mačkama, u njihovim očima mačke ponekad izgledaju kao bića koja se ne boje ničega. Neki znanstvenici vjeruju da psi mogu percipirati mačju sigurnost kao prijetnju.

Drugi razlog za pseći strah od mačaka moglo bi biti loše iskustvo. Ako je pas u prošlosti bio ogreban ili napadnut, vjerojatno će razviti strah od mačaka, što nije neuobičajeno. Mačje kandže nisu bezopasne i psi to vrlo brzo shvate.

Razlike u ponašanju zbunjuju psa

Također, postoji i genetska komponenta. Psi su evoluirali kao životinje čopora koje su lovile u grupi, dok su mačke samostalni lovci. Razlike u ponašanju mogu stvoriti konfuziju. Pas koji ne razumije mačji jezik tijela može osjećati nelagodu jer ne može predvidjeti njezine namjere, što mu otežava procjenu situacije.

Naravno, nisu svi psi strašljivi kada su mačke u pitanju. Neki psi, pogotovo oni koji su socijalizirani s mačkama od malih nogu, razvijaju dobar odnos s njima. Ali psi koji nisu imali kontakt s mačkama ranije mogu pokazati strah jer su one jednostavno – nešto novo i nepoznato.

Zanimljivo je da strah od mačaka kod pasa ne treba gledati kao znak slabosti, već kao njihov pokušaj razumijevanja bića koje se ponaša na drukčiji način. S vremena na vrijeme mačka samo mora pokazati psu tko je stvarni gazda u kući.

Kakve su osobe koje vole pse, a kakve one koje vole mačke?

Psi i mačke koji kao da su zamijenili uloge