Koliko god voljeli sve životinje, ipak se često dijelimo na ljubitelje pasa i ljubitelje mačaka. No, dakako, postoje i oni koji podjednako vole i jedne i druge najbolje čovjekove krznene prijatelje.

Galerija Turska angora mačka Basenji Maine coon mačka +7 Burmanska mačka

Ako ste među njima i jednostavno ne možete odlučiti kojeg životinjskog životnog suputnika želite uključiti u svoju obitelj, možda imamo rješenje.

Naime, sljedećih pet pasmina pasa, odnosno mačaka, kao da su zamijenili osobine i po njihovom bismo ponašanju mogli zaključiti da su rođeni u krivom tijelu pa s njima definitivno možete imati najbolje od obaju svjetova.

Psi koji su poput mačaka

Basenji

Baš poput mačaka, basenjiji su dobri mali lovci. Ova je pasmina također poznata kao jedina pasmina pasa koja ne laje te su uglavnom vrlo tihi. Povrh toga, imaju i izuzetno tvrdoglavu crtu. Možda vrlo dobro zna koju naredbu tražite od njega, ali hoće li ju izvršiti ili ne, ovisit će samo o njegovoj dobroj volji.

Basenji Basenji (Foto: Shutterstock)

Čau čau

Veliki pahuljasti čau čau nije baš veličine mačića, ali ovi se ponašaju poprilično slično. Imaju veliku potrebu za održavanjem čistoće, vrlo su dostojanstveni i odmjereni. Često su suzdržani i ne vole nepoznate ljude, ali vrlo su odani svojim vlasnicima.

Čau čau Čau čau (Foto: Shutterstock)

Hrt

Hrtovi su možda najpoznatiji po utrkama i velikim brzinama, ali zapravo ništa ne vole više od ljenčarenja na sofi cijeli dan i zapravo zahtijevaju minimalnu vježbu, što ih čini izvrsnim psima za stanove. Također, tihi su, nježni i izuzetno prijateljski raspoloženi.

Hrt Hrt (Foto: Shutterstock)

Patuljasti kontinentalni španijel

Patuljasti kontinentalni španijel zove se još i papillon, a iako je dobio ime po francuskoj riječi za leptira, zahvaljujući svojim velikim ušima poput krila, ovaj maleni pas ima mnogo mačjih crta osobnosti. Vrlo su okretni i znatiželjni, a najdraža im je aktivnost sklupčati se poput loptice u vlasnikovom krilu.

Patuljasti kontinentalni španijel Patuljasti kontinentalni španijel (Foto: Shutterstock)

Shiba inu

Ovi mali, mišićavi psi nekoć su korišteni kao lovci. Imaju lagan, graciozan korak, vrlo su spretni i uvijek se, baš poput mačaka, dočekaju na noge. Dobro će razumjeti što vlasnik očekuje od njega, ali to će učiniti samo ako i kada mu se bude dalo. Posebno su oprezni prema strancima.

Shiba inu Shiba inu (Foto: Shutterstock)

Mačke koje se ponašaju poput pasa

Abesinska mačka

Abesinske mačke su odana pasmina koja voli vodu i živahnu sa svojim omiljenim igračkama. Ove su mačke vrlo društvene i stoga zahtijevaju više pažnje nego većina drugih pasmina domaćih mačaka. Vole i brzu šetnju i dobro reagiraju na povodac.

Abesinska mačka Abesinska mačka (Foto: Shutterstock)

Ragdoll

Ovo je mirna pasmina blagog temperamenta koja često traži fizičku blizinu vlasnika. Ragdoll mačke dobro se prilagođavaju okolini, a slažu se i s djecom i drugim kućnim ljubimcima. One su izvrsna pasmina mačaka za sve ljubitelje pasa jer će sretno dotrčati do vrata i pozdraviti vas kada dođete kući, a vole i velika društva.

Ragdoll mačka Ragdoll mačka (Foto: Shutterstock)

Turska angora mačka

Kad bi se osobine ove mačke sažele u samo nekoliko riječi, bile bi to pametna, odana i društvena. Turske angore odane su svojim obiteljima i koriste svaku moguću priliku da se uključe u sve što radite.

Jedinstvena osobina ove pasmine je da uživaju u plivanju - pod vlastitim uvjetima, naravno. Razigrane su, nestašne i odlučne, što ih čini prikladnim za dom s puno aktivnosti. Kao i većina pasmina pasa, ova pasmina mačaka obožava i djecu i odrasle, što ih čini izvrsnim obiteljskim ljubimcem.

Turska angora mačka Turska angora mačka (Foto: Getty Images)

Maine coon

Maine coon su jedna od najvećih pasmina domaćih mačaka pa su i veličinom slične psima, ne samo ponašanjem. Odane su, pune ljubavi i vrlo razigrane prema svojim vlasnicima.

Zbog svoje lojalnosti, oprezni su prema strancima, što može biti dobro za njihovu sigurnost. Slično kao i dugodlakim psima, ovoj je pasmini potrebno redovito četkanje kako bi njihova gusta dlaka bila čista i sjajna.

Maine coon mačka Maine coon mačka (Foto: Getty Images)

Burmanska mačka

Ova pasmina je poznata po iskazivanju odanosti poput pasa i rado će pratiti svaku korak svojeg vlasnika. Za razliku od mnogih drugih pasmina mačaka, vrlo su glasne. Često ih se čuje kako pokušavaju mijaučući raspravljati sa svojim vlasnikom. Burmanske mačke su vrlo aktivne i zahtijevat će od vas vrijeme za igru kad god im se prohtije.

Burmanska mačka Burmanska mačka (Foto: Getty Images)

Deset malih pasmina koje nisu na glasu kao nervozni peseki Francuski buldog Mops Engleski toy španijel +6 Maltezer

10 pasmina mačaka koje su iznenađujuće inteligentne Najpametnije pasmine mačaka Najpametnije pasmine mačaka Najpametnije pasmine mačaka +7 Najpametnije pasmine mačaka

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju