Ako ste bar jednom u životu uplatili članarinu za teretanu sigurno ste vidjeli žene i muškarace kako su laserski fokusirani, ogledaju se u ogledalima, fleksaju bicepsima da vide jesu li su dobili mišiće, i napinju trbušne mišiće ne bi li im se ukazali famozni "six pack". Pokušala sam nekoliko puta iskoristiti svoje članarine za razne teretane, ali bilo je bezuspješno.

Nakon niza pokušaja i dalje nisam bila sigurna jesam li samo lijena osoba koja ne voli fizičku aktivnosti, ili jednostavno ne znam kako iskoristiti potencijal tih ogromnih sprava.

Nakon desetak godina ispostavit će se da nisam baš toliko lijena, nego da nisam imala pojma zbog čega sam ja u toj teretani. Zašto želim brzo hodati na pokretnoj traci i dizati utege.

Dala sam još jednu šansu vježbanju, ali ovaj put u formi pilatesa. Iskreno, nije mi toliko bila bitna ta vrsta vježbanja, već je presudilo to što je studio bio doslovno zgrada do moje.

Dva puta tjedno bi se potpuno isključila tih sat vremena, mozak mi je samo brinuo o tome da dišem ispravno, a poslije treninga bih se osjećala kao nova osoba.

Shvatila sam da po prvi put volim vježbati, da mi nije mrsko, te da u onim najgorim danima kada se ne mogu ustati iz kreveta nekako ipak navučem tajice, izađem iz stana i odmah se osjećam malo bolje.

Kao netko tko svakodnevno ima najbolju prijateljicu anksioznost u sebi, tih sat vremena bi se toliko fokusirala da bi mi se sve misli smirile na trenutak. Sve što me mučilo taj dan, a uvijek bude stotinu sitnica, jednostavno bi isparilo. Ostala bih sama sa sobom u tom trenutku, sa svojim tijelom, i najvažnije, svojim umom.

Fascinantno je bilo osvijestiti da sam sposobna umiriti svoj mozak koji radi prekovremeno, a trebalo mi je dugo da shvatim koliko toga moje tijelo zapravo može, jer sam se svo vrijeme prije toga fokusirala na njegova ograničenja.

Još jedan benefit koji sam dobila tjelovježbom jeste da sam se osjećala u tih sat vremena gotovo kao da meditiram, ali na način koji meni odgovara. Brzo sam pronašla svoj ritam na satovima pilatesa na kojima bi se u potpunosti sinkronizirala sa svojim tijelom. I zna mi se dogoditi da tijekom ili nakon vježbanja dobijem neku kreativnu ideju koja očito nije imala prostora izboriti se s glupostima koje su mi inače u glavi.

Idući puta kada odete u teretanu i osjećate se kao da tamo ne pripadate, budite bez brige

Za mene je vježbanje kao gumb za mentalno resetiranje. Naravno, kada sam vidjela kakav efekt sam postigla i za svoje tijelo, još jedna nova razina se otvorila, ali to ipak nije moj glavni cilj.

Moja filozofija vježbanja je ravnoteža, i upravo je pilates zapravo idealna vježba za nekoga poput mene. Morate biti fokusirani kako bi vam svaki pokret imao smisla, kako bi osvijestili svoje disanje o kojem većina nas svakodnevno ne razmišlja. Vježbe snage, izdržljivosti, ali i svjesnosti, savršena su kombinacija koja njeguje moje tijelo, i um.

Idući puta kada odete u teretanu i osjećate se kao da tamo ne pripadate, budite bez brige. Možda vam ta vrsta tjelovježbe ne odgovora, ali je najvažnije da budete svjesni da vježbanje je mnogo više od klesanja "six packa".

Zašto ne moramo i ne trebamo imati sve?

Vježbanje može biti moćan alat za upravljanje anksioznošću, povećanje mentalne jasnoće, dok u isto vrijeme gradimo otpornost. Mentalne dobiti vrijede svake upale mišića i kapi znoja. Fit um je jednako važan kao i fit tijelo.

Zato, nađite neku fizičku aktivnost koja vas usrećuje, napregnite mentalne mišiće, i resetirajte vaš um koji će vam više trebati nego trbušnjaci.