Vježbanje je najteža, ali i najučinkovitija metoda za lijep izgled i zdravlje tijela. Uz pomoć profesionalnih trenera predstavljamo šest vrsta vježbanja - pilates, jogu, zumbu, crossfit, spinning i aerobik.

 

Kako bismo vas motivirali, otkrivamo detaljan opis ciljane vježbe svake pojedinačne vrste treninga koju možete izvesti kod kuće i zaljubiti se u svoje tijelo izvijeno u plesu, smireno u pozi joge ili u naponu snaga pri formiranju stražnjice jednom od najpopularnijih vježbi CrossFit treninga.

1. PILATES
Svjesno i kontrolirano izvođenje pokreta zasnovano na izvornoj tehnici Josepha Pilatesa jedna je od najpopularnijih vrsta rekreacije danas među ženama.

Jedna je od ključnih sastavnica pilatesa izvođenje vježbi uz pravilno disanje kojim se smanjuje stres, a jača cjelokupna muskulatura, istaknula je instruktorica fitpilatesa Maja Grzelja navodeći sve prednosti ove vrste rekreacije koju zovu i ključem aktivne dugovječnosti.

Pilates je idealna vrsta rekreacije za sve koji žele postići ravnotežu tijela i duha

Učinak pilatesa na tijelo
Pilates opušta od napetosti i povećava samopouzdanje, a rezultat je ravna postura tijela koje izgleda čvrsto, osjeća se revitalizirano i pokreće se s lakoćom.

Tip žena kojemu ovakva vrsta vježbanja najviše odgovara
Ovo je idealna vrsta rekreacije za sve koji žele postići ravnotežu tijela i duha te postepeno raditi na snazi, a rezultat su toga vretenasti i dubinski snažni mišići.

Tri, četiri... sad!
Uzmite vrijeme za sebe, osluškujte potrebe tijela, što mu smeta ili gdje nije snažno i dovoljno čvrsto. Pružite mu neophodnu aktivnost jer ono je jedino što zaista imate. Uz pilates će vaše tijelo biti vitalnije, a svaki vaš sljedeći korak samouvjereniji, poručila je Maja Grzelja.

2. JOGA
Vježbe kojih je krajnji cilj unutrašnja ravnoteža i svijest o vlastitom potencijalu prepoznate su sve više od onih koji prakticiraju jogu u svrhu "ispravnog življenja".

S obzirom na to da su žene podložne hormonalnim, emotivnim i mentalnim promjenama ravnoteže, njihova potreba za rekreacijom koja će ih dovesti u stanje opuštenosti i bolje psihofizičke forme postala je nužna, ističe instruktorica joge Sandra D. Bianco.

Učinak joge na tijelo
Joga smanjuje učinke stresa na tijelo, poboljšava probavu, snaži imunitet, krvožilni sustav i poboljšava cirkulaciju, i to sve zahvaljujući vježbama sinergije potpunog disanja i, naravno, jačanja snage tijela. Joga ima i pozitivan učinak u smanjenju tjelesne težine jer ubrzava sagorijavanje viška kalorija i smanjuje lučenje kortizola.

Tip žena kojemu ovakva vrsta vježbanja najviše odgovara
Danas postoje deseci različitih stilova joge - dinamična joga, joga za opuštanje, joga za hormone, joga za trudnice, joga za stariju dob, stoga je upravo zbog svoje raznolikosti i temeljnog cilja uravnoteženja joga lako prilagodljiva potrebama svake žene. Ako  se osim dubokog stanja opuštenosti i ravnoteže želi postići i fleksibilno, vitalno, čvrsto i mladoliko tijelo, joga u kratkom vremenu donosi i to. Saznajte koja poza u jogi učvršćuje cijelo tijelo.

Tri, četiri... sad!
Zahvaljujući raznolikosti i temeljnom cilju uravnoteženja joga je lako prilagodljiva potrebama svake žene. Joga se zapravo može definirati kao izbor zdravijeg načina života ili čak kao osobni put razvoja - stoga se svatko može baviti jogom.

3. ZUMBA
Zumba je plesni aerobik s latino ritmovima. Kombinirajući brže i spore vruće latinoameričke ritmove s popularnom glazbom različitih žanrova te koristeći jednostavne i zavodljive plesne korake, zumba vas na zabavan način vodi kroz dinamičan intervalni trening kojim ćete pozitivno utjecati na kardiovaskularni sustav, kardiorespiratorni sustav, smanjenje potkožnog masnog tkiva, jačanje muskulature i raspoloženje, ističe instruktor zumbe Miljen Chovan.

Učinak zumbe na tijelo
Zumba fitness djeluje na sve skupine mišića. Jačaju se i oblikuju noge, stražnjica, trbušna muskulatura, ruke, ramena, leđa, prsa. Osnovni plesovi koji se najčešće komponiraju u sat zumbe su merengue, salsa, reggaeton, cumbia, tango, bachata, calypso, trbušni ples, hip-hop, rock&roll, twist, itd.

Zumba fitness djeluje na sve skupine mišića. Jačaju se i oblikuju noge, stražnjica, trbušna muskulatura, ruke, ramena, leđa, prsa

Tip žena kojemu ovakva vrsta vježbanja najviše odgovara
Zumba je fitness program prikladan za sve dobne skupine, neovisno o tome u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, imate li bilo kakvog ili pak nikakvog iskustva u plesu. Preporuča se prvenstveno svima onima koji su se zapustili, ulijenili, imaju višak potkožnog masnog tkiva kojeg se uporno žele riješiti dok im odlasci na razne aerobik ili fitness programe dosad nisu bili dovoljno motivirajući, poručuje Miljen Chovan.

Tri, četiri... sad!
Generalno se govori da se na satovima zumbe potroši između 500 i 1000 kalorija. Kako sve više radimo poslove gdje sjedimo ispred računala ili televizora, krećemo se automobilom ili javnim prijevozom umjesto hodanja ili bicikla, naše tijelo žudi za fizičkom aktivnošću. Svaka i mala tjelesna aktivnost dobro je došla, a posebno ako se pritom osjećate dobro i opušteno.

Plank Koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vježbanja vidjeli?

Slika nije dostupna Nema labavo! Dokazano najbolja vježba za ravan i čvrst trbuh

4. SPINNING
Spinning je vođeni trening na stacionarnim biciklima nastao kao priprema za natjecanje ultrabiciklista Johnny Goldberga.

Svaki trening planiran je unaprijed, a vježbe su ciljane i usmjerene na potrebe grupe, glazba je bitan element jer motivira, stoga se priprema za svaki sat prema opterećenju i frekvenciji pedaliranja, navodi instruktorica spinninga Klara Benko.

Učinak spinninga na tijelo
Spinning program kreiran je kako bi potaknuo zdravlje, ali i postizanje ciljeva raznih životnih stilova bez obzira na godine, sposobnost, koordinaciju i razgibanost. Redovitim treningom ostvaruje se snaga i brzina, izdržljivost, bolja koordinacija i kondicija. Vožnjom bicikla brzinom od 18 do 24 km/h sagorijeva se 450 kalorija na sat.

Tip žena kojemu ovakva vrsta vježbanja najviše odgovara
Trening spinninga može se prilagoditi trenutnoj sposobnosti osobe i njezinih mogućnosti vježbanja. Preporuča se ljudima s prekomjernom težinom, osobama nakon rehabilitacije ili koje dugo nisu bile fizički aktivne, mladim mamama, trudnicama, ali i osobama treće životne dobi.

Tri, četiri... sad!
Svaka žena koja zna voziti bicikl spremna je za Spinning. Nikakva vježba ili znanje prethodno nije potrebno. Promjene na nogama (mišićima i tkivu), ali i na cijelom tijelu vide se iz sata u sat, što je najveća nagrada svima nama.

5. AEROBIK
Aerobna aktivnost provodi se u grupama pod stručnim vodstvom instruktora uz glazbu, a za cilj ima razvoj i održavanje funcionalnih sposobnosti ,unapređenje motoričkih sposobnosti, oblikovanje mišića i redukciju potkožnog masnog tkiva, navodi instruktorica aerobika Marija Andijašević.

Učinak aerobika na tijelo
Održavanje psihofizičkog zdravlja rezultat je vježbanja aerobika koji jača imunitet te mijenja držanje tijela, oblikuje mišiće i stvara skladne pokrete. A socijalizacija u grupi jača samopouzdanje.

Tip žena kojemu ovakva vrsta vježbanja najviše odgovara
Ovisno o sklonostima trebalo bi odabrati vrstu treninga. Koreografirani satovi idealni su za osobe koje imaju dosta energije i glazba im je jaki motivacijski faktor.

Tri, četiri... sad!
Tjelesna aktivnost odnosno kretanje je jedna od najosnovnijih ljudskih funkcija. Ljudsko tijelo građeno je za kretanje, a ne za sjedenje. Zato bi se trebalo baviti vježbanjem, a grupnim programima bar tri puta tjedno.

6. CROSSFIT
Grupni način vježbanja, ali sa individualnom pažnjom u kojemu je svaki trening mini natjecanje gdje se svi sudionici trude napraviti WOD (workout of the day) u što kraćem vremenu opisuje CrossFit.

Polaznici treninga prvenstveno se bore protiv sebe samih, a onda i protiv drugih koji su približno iste fizičke spreme, istaknuo je Vanja Grgec, instruktor CrossFitt treninga, koji tvrdi kako je danas u ljudima potrebno njegovati natjecateljiski duh da bi dali najbolje od sebe u svim aspektima života.

Učinak Crossfita na tijelo
CrossFit je koncept vježbanja koji se bazira na poboljšanju svih performansi tijela. Kombinacija izgradnje mišićne mase, gubljenje masnih naslaga te rad na kondiciji i radnom kapacitetu, tj. sposobnosti tijela da radi više fizičkih stvari u kraćem vremenskom periodu.

Kojem tipu žena ovakva vrsta vježbanja najviše odgovara
Za sve one koji se žele bolje osjećati i imati rezultate u što kraćem roku te primarno poraditi na svojim "slabim" točkama - kondiciji, snazi i zdravlju, crossfit je idealan izbor.

Tri, četiri... sad!
Nikada nije bilo lakše dovesti se uz formu uz pomoć pametnog vježbanja i zdravije prehrane, nego što je to danas. Načini i vrste vježbanja dosegnuli su maksimum i u svrhu promocije zdravlja čovjeka svakom pojedincu su na raspolaganju 0-24 sata, važno je samo napraviti prvi korak i krenuti u borbu s vlastitom lijenošću.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju