Uređenje doma može biti malo stresan posao, ali većina će se ljudi složiti da je to ipak pothvat koji puni baterije i u kojemu baš uživamo.

Galerija

Trendovi u uređenju interijera neprestano se mijenjaju, a jedino pravilo koje trebamo slijediti jest ono da dom uredimo po svom guštu i da uživamo u svakoj prostoriji. U suvremenim domovima obično viđamo industrijski ili još popularniji skandinavski stil, koje karakterizira minimalizam.

Baš zbog toga pravo je osvježenje zaviriti u domove koji su uređeni na nešto tradicionalniji, topliji i šarmantniji način. Njihova ljepota leži u raznolikosti i osobnom izražaju.

Na taj je način svoj dom uredila Monica iz Norveške. Staru kuću iz 1912. godine uredila je u tradicionalnom rustikalnom stilu koji oslikava netaknutu prirodu, udobnost i domaći način života.

Dvoetažna kuća sastoji se od kuhinje, blagovaonice, dnevnog boravka i ostave u prizemlju te dvije male gostinjske sobe, dvije glavne spavaće sobe, hodnika i kupaonice u potkrovlju.

Kuća Monice iz Norveške Foto: Monica Fjeld

Sav namještaj u kući, osim dviju stolica, kaže nam Monica, polovni je inventar koji je dugo i pomno skupljala.

Kod uređenja interijera savjetovala bih vam da se ne zamarate trendovima. Svoj dom uredila sam predmetima koji su mi se svidjeli, nisam se vodila nekim posebnim stilom uređenja, iako se u 170 kvadrata najviše ističe taj klasični, rustikalni, govori Monica.

Kuća Monice iz Norveške Foto: Monica Fjeld

U njezinu domu prevladava bijela boja, koju je odlično kombinirala s prirodnim drvetom. To posebno možemo vidjeti u kuhinji i dnevnom boravku, u kojima su glavne zvijezde stari drveni predmeti i drveni zidovi.

Kuća Monice iz Norveške Foto: Monica Fjeld

Rustikalni namještaj, poput velikog stola u kuhinji i ormara u dnevnom boravku, na trenutak nas vraćaju u secesiju, umjetničko razdoblje s početka prošlog stoljeća, u kojemu je njezina kuća i sagrađena. Tu je i nezaobilazno zelenilo koje prostoru daje svježinu i pomno odabrani detalji koji su odraz karaktera vlasnice kuće.

Zavirite u stan prepun topline u kojem je lođa ipak glavna kraljica

Ako svoj dom želite urediti u rustikalnom stilu, kao što je to napravila Monica, pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da u njega unesete dozu seoskog šarma.

  • Ako dom želite urediti u klasičnom rustikalnom stilu, važno je da koristite prirodne materijale. Ovaj stil ne dopušta plastiku. Drvo je najbolji izbor, a dojam možete upotpuniti i raznovrsnim biljem.
  • Budite individualni, nemojte se zamarati pravilima.
  • Koristite neutralnu podlogu i nemojte trošiti novac na nove predmete. Jednostavne i jeftine promjene u domu možete napraviti pomoću tekstila i cvijeća.
  • Potražite rabljeni namještaj i kombinirajte ga s novim.
  • Koristite prirodne kombinacije boja – maslina, pijesak, lavanda, bijela, bež i svijetlo plava najbolje će se uklopiti u ovaj stil uređenja.

Kuća Monice iz Norveške Foto: Monica Fjeld