Kokice su jedna od najomiljenijih grickalica, ali i jedna od – najpodcjenjenijih! Jedemo ih uglavnom samo posoljene i s dodatkom maslaca, no kokice se mogu pripremiti i na maštovitije načine uz koje ove bijele rastvorene loptice dobivaju sasvim novi okus i postaju gurmanska poslastica. Donosimo tri najmaštovitija recepta za pripremu kokica
Možete koristite i kokice pečene u mikrovalnoj pećnici, ali mi preporučamo da ih sami ispečete na štednjaku.
Kokice s češnjakom, ružmarinom i parmezanom
Sastojci:
4 žlice maslaca
1 češanj češnjaka, nasjeckan
1 žličica nasjeckanog svježeg ružmarina
3 žlice ulja
1/2 vrećice zrna kokica
1/2 šalice naribanog parmezana
sol
I kokice mogu postati gurmanske poslastice
Priprema:
1. U maloj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i ružmarin i promiješajte. Kuhajte jednu do dvije minute dok češnjak ne posmeđi lagano. Maknite s vatre i stavite na stranu.
2. U plićem loncu zagrijte ulje, uspite kokice te ih, lagano tresući posudu svako malo, pecite na srednje jakoj vatri dok ne prestanu pucati. Par puta otvorite malo poklopac kako bi izišla para, ali ne previše da s parom ne bi iskočile i kokice. Nakon što su kokice pečene, isipajte ih u veliku posudu.
3. Mješavinu maslaca, češnjaka i ružmarina prelijte po kokicama te prodrmajte kako bi se mješavina ravnomjerno raspodijelila. Posipajte parmezanom i posolite po želji.
Kokice na meksički
Sastojci:
1 žličica kima
1/2 žličice čili praha
1/2 žličice ljute papričice u prahu
1/2 žličice origana
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/4 žličice soli
1 limun, iscijeđen i naribane korice (samo žuti dio korice)
3 žlice ulja, podijeljene
1/2 vrećice zrna kokica
Priprema:
1. U maloj tavi zagrijte dvije žlice ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte kim, čili prah, ljute papričice, origano, češnjak u prahu, kosher sol i limunov sok. Dobro promiješajte, smanjite vatru na slabu jačinu te povremeno promiješajte dok pripremate kokice.
2. U plićem loncu zagrijte jednu žlicu ulja i ispecite kokice. (vidi upute u prethodnom receptu pod brojem dva)
3. Ispečene kokice isipajte u veliku posudu te ih prelijte polovicom ljute mješavine i dobro prodrmajte. Zatim prelijte i ostatak mješavine zajedno s naribanom koricom limuna te još jednom prodrmajte.
Kokice s limunovom koricom i mirodijama
Sastojci:
½ vrećice zrna kokica
1 žlica maslaca
1 žlica mješavine mirodija
naribana korica jednog limuna (samo žuti dio korice)
sol
Priprema:
U maloj tavi otopite maslac te ga prelijte po ispečenim kokicama (upute za pečenje kokica vidi u prvom receptu pod brojem dva). Pospite mješavinom mirodija i limunovom koricom te posolite po želji.