Povrće za kojim tijelom cijele godine najradije posežemo i koristimo bilo kao sastojak u salati, sendviču ili u zdravim napitcima je zeleno lisnato povrće. Rikola, špinat, matovilac, radič, blitva lisnati su moćnici s kojima jedinu muku mučimo po pitanju kako ih što duže održati svježima i spremnima za upotrebu. Domišljati trik s plastičnom vrećicom u tome pomaže te zelenjavi može produljiti rok trajanja i do tjedan dana
Prvi korak u produženju roka trajanja lisnatog zelenog povrća je ispravna kupovina, u čemu će vam pomoći ovi savjeti:
1. Prilikom kupnje salate uvijek kupujte cijeli busen, ne očišćene listove, jer na ovaj način će salata ostati duža i svježija, a bit ćete sigurni i kako već pakirani listovi nisu posebno tretirani.
>>7 namirnica koje možete čuvati u posudicama za led
2. Špinat birajte po izgledu listova, oni svježi su zeleni i sjajni, osim toga svježinu špinata možete provjeriti prepolovite li stabljiku koja mora biti čvrsta i hrskava.
3. Blitva se kupuje zelenih listova bez smeđih mrlja i stabljika koje su pri dnu čvrste i cijede svježi sok.
Trik koji će produljiti rok trajanja lisnatog povrća
Svježe lisnato povrće nakon kupnje potrebno je spakirati na način da što duže ostane svježe i hraskavo u čemu će vam pomoći trik s pakiranjem u plastične vrećice:
Postupak:
Povrće dobro isperite i posušite te manje količine ( koliko vam je potrebno za jedan obrok) pospremite u plastičnu vrećicu i napušite je zrakom. Vrh vrećice zarolajte i učvrstite običnom špagom te pospremite u hladnjak.