Poznata zagrebačka slastičarnica 'The Cookie Factory' s nama je podijelila recept za tortu od jabuka koja u sebi sadrži duh i mirisi Božića. Cimet, klinčić i muškantni oraščić, baš kao i uživanje uz šnite ove sočne torte razlozi su zbog kojih ćete se ovoj slastici vraćati svaki puta kada ćete se zaželjeti posebnog slatkog gušta
Ljubitelji dobrih slastica već su zasigurno čuli za slatki svijet ‘The Cookie Factorya’. Iz ove originalne slastičarnice smještene na početku zagrebačke Tkalčićeve ulice svakodnevno se šire mirisi raznovrsnih pita, Browniesa i američkih Cookiea.
‘The Cookie Factory’ definitivno ne spada u klasičan tip slastičarnica ‘pojedem kolač i odem’, već je zamišljen kao američki tip caffe-slastičarna u kojem, uz ukusni slatki zalogaj, možete popiti dobru kavu.
Mladi vlasnik ‘The Cookie Factorya’, Teo Jurdana, još je za vrijeme studiranja u SAD-u došao na ideju da ovakav tip slastičarne otvori u Zagrebu.
Tamo postoji toliko različitih slastičarna, trgovina i restorana da vam ne može biti dosadno. Uvijek možete isprobavati. Često sam razmišljao zašto toga nema kod nas, i evo, na kraju sam odlučio dovesti malo tog gušta i u Zagreb otkrio nam je Teo.
Dođete li u ‘The Cookie Factory’ u vitrini će vas uvijek dočekati klasične američke slastice kakve rade američke bake, dakle svježe pripremljeni Cookiesi, pet vrsta Browniesa, Pies and Cakes, Cupcakesi i Cobblersi.
Sezonski dodajemo nove slastice kako bi gosti probali nešto i izvan tih okvira, ali se ograničavamo na američke. Ono po čemu smo postali prepoznatljivi jesu topli brownie kolači sa sladoledom po izboru. Ovdje možete sami napraviti svoju omiljenu kombinaciju jer u ponudi imamo 5 vrsti brownie kocaka i 10 vrsti sladoleda dodaje.
Iako koriste američku recepturu, kolači The Cookie Factoryja prilagođeni su našem podneblju. Sve namirnice isključivo su domaćeg podrijetla, osim belgijske čokolade i 'marshmallowa' (sljeza) koje uvoze iz SAD-a.
Za nadolazeće blagdane donosimo vam i maleni poklon, recept za božićnu tortu od jabuka, ravno iz kuhinje ‘The Cookie Factorya’:
Božićna torta od jabuka
Tijesto:
Sastojci
1.5 šalica šećera
1 šalica ulja
2 velika jaja
1 vanilin šećer
3 šalice brašna
1 mala žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1.5 žličice cimeta
na vrh noža muškatnog oraščića i klinčića
3 šalice ribanih jabuka (granny smith)
Postupak:
U posudi pomiješajte brašno, sodu, sol i začine. U drugoj posudi mikserom na srednjoj brzini izmiješajte jaja, ulje i šećer. Dodajte u smjesu suhe sastojke i na kraju izribane jabuke.
Obložite papirom za pečenje kalup za tortu promjera 24 cm i pecite tortu na 160 stupnjeva oko sat i 15 minuta.
Ostavite da se potpuno ohladi, prerežite na pola i nadjenite kremom. Ukrasite polovicama oraha.
Krema:
Sastojci
200 g krem sira
3 žličice cimeta
1/4 šalice šećera u prahu
350 ml vrhnja za šlag
Postupak:
Sve sastojke miksajte na srednjoj brzini dok ne dobijete čvrstu kremu kojom ćete nadjenuti tortu.