Ljubitelji dobrih slastica već su zasigurno čuli za slatki svijet ‘The Cookie Factorya’. Iz ove originalne slastičarnice smještene na početku zagrebačke Tkalčićeve ulice svakodnevno se šire mirisi raznovrsnih pita, Browniesa i američkih Cookiea.
‘The Cookie Factory’ definitivno ne spada u klasičan tip slastičarnica ‘pojedem kolač i odem’, već je zamišljen kao američki tip caffe-slastičarna u kojem, uz ukusni slatki zalogaj, možete popiti dobru kavu.
Mladi vlasnik ‘The Cookie Factorya’, Teo Jurdana, još je za vrijeme studiranja u SAD-u došao na ideju da ovakav tip slastičarne otvori u Zagrebu.
Tamo postoji toliko različitih slastičarna, trgovina i restorana da vam ne može biti dosadno. Uvijek možete isprobavati. Često sam razmišljao zašto toga nema kod nas, i evo, na kraju sam odlučio dovesti malo tog gušta i u Zagreb otkrio nam je Teo.
Dođete li u ‘The Cookie Factory’ u vitrini će vas uvijek dočekati klasične američke slastice kakve rade američke bake, dakle svježe pripremljeni Cookiesi, pet vrsta Browniesa, Pies and Cakes, Cupcakesi i Cobblersi.
Sezonski dodajemo nove slastice kako bi gosti probali nešto i izvan tih okvira, ali se ograničavamo na američke. Ono po čemu smo postali prepoznatljivi jesu topli brownie kolači sa sladoledom po izboru. Ovdje možete sami napraviti svoju omiljenu kombinaciju jer u ponudi imamo 5 vrsti brownie kocaka i 10 vrsti sladoleda dodaje.
Iako koriste američku recepturu, kolači The Cookie Factoryja prilagođeni su našem podneblju. Sve namirnice isključivo su domaćeg podrijetla, osim belgijske čokolade i 'marshmallowa' (sljeza) koje uvoze iz SAD-a.
Za nadolazeće blagdane donosimo vam i maleni poklon, recept za božićnu tortu od jabuka, ravno iz kuhinje ‘The Cookie Factorya’:
Božićna torta od jabuka
Tijesto:
Sastojci
1.5 šalica šećera
1 šalica ulja
2 velika jaja
1 vanilin šećer
3 šalice brašna
1 mala žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1.5 žličice cimeta
na vrh noža muškatnog oraščića i klinčića
3 šalice ribanih jabuka (granny smith)
Postupak:
U posudi pomiješajte brašno, sodu, sol i začine. U drugoj posudi mikserom na srednjoj brzini izmiješajte jaja, ulje i šećer. Dodajte u smjesu suhe sastojke i na kraju izribane jabuke.
Obložite papirom za pečenje kalup za tortu promjera 24 cm i pecite tortu na 160 stupnjeva oko sat i 15 minuta.
Ostavite da se potpuno ohladi, prerežite na pola i nadjenite kremom. Ukrasite polovicama oraha.
Krema:
Sastojci
200 g krem sira
3 žličice cimeta
1/4 šalice šećera u prahu
350 ml vrhnja za šlag
Postupak:
Sve sastojke miksajte na srednjoj brzini dok ne dobijete čvrstu kremu kojom ćete nadjenuti tortu.