O hrani razmišljamo puno, ali o načinu na koji je konzumiramo malo. Upravo bi ovom potonjem trebali posvećivati puno više pažnje jer, osim zdravih namirnica, i ispravno konzumiranje ima važnu ulogu u pravilnoj prehrani i nepretjerivanju u hrani
Za vrijeme jela volimo se opustiti, no stručnjaci ističu kako je to vrijeme kada bismo itekako trebali koristiti moždane vijuge i dobro paziti što i koliko jedemo.
Na početku to može biti malo naporno, ali nakon nekog vremena preći će u naviku i 'spasiti' vas od unosa suvišnih kalorija. Slijedećih deset jednostavnih načina pomoći će vam da postignete upravo to – steknete naviku kontroliranog jedenja i jedete manje.
1. Koristite manje tanjure i visoke i uske čaše
'Normalne' porcije izgledat će obilnije na manjem tanjuru. Tako ćete izbjeći posluživanje prevelike količine hrane, što je često ako su tanjuri veliki. Nekoliko studija pokazalo je da svi, od djece do iskusnih konobara, toče manje ako koriste visoke, uske čaše, a ne niske i široke.
2. Razrežite hranu na veličinu zalogaja
Čim se pred vama nađe tanjur s hranom, razrežite je na zalogaje. Naravno, to se odnosi na meso i slične namirnice koje možete razrezati. Dobar trik bit će i ako ostavite dio obroka za poslije. To je također najbolje napraviti prije nego počnete jesti. Na taj način imat ćete potpunu kontrolu nad time koliko ste pojeli.
3. Zastanite, gledajte i slušajte dok jedete
Nemojte govoriti s punim ustima. Spustite vilicu između zalogaja te kako biste se usredotočili na razgovor koji se vodi. Tako ćete pokazati pristojnost, ali i jesti sporije. Nakon radnog dana, uživajte u ukusnoj večeri s obitelji, no ne zaboravite podijeliti s njome i dojmove dana te poslušati kako su ga proveli vaši najmiliji.
4. Ostatke hrane ostavite na vidiku
Bilo da je riječ o kostima od mesa, omotima čokoladica ili ljuskama orašastih plodova, 'dokaze' o tome koliko ste pojeli ostavite na vidiku dok jedete te ih tek poslije bacite u smeće. Na taj način, pokazala su istraživanja, pojest ćete trideset posto manje.
5. Vino sačuvajte za desert
Alkohol otvara apetit, stoga ako volite uz jelo uživati u čaši vina ili pivu, popijte ih na kraju obroka, odnosno sačuvajte za desert. Uz finu kapljicu odlično će pasati bobice, šljive, breskve, jabuke i jagode, a imat ćete kalorijski uravnotežen desert.
6. Dok kuhate žvačite žvakaću gumu ili...
Poznat vam je onaj osjećaj gladi za vrijeme pripremanja jela? Možete ga obuzdati žvakanjem žvakaće gume s okusom peperminta koji smanjuje apetit. Osim toga, usta će vam biti 'zauzeta' pa nećete padati u iskušenje da gricnete nešto.
>> 6 znakova da je dijeta opasna za zdravlje
>> 5 neočekivanih trikova za lakše mršavljenje
7. ...mrkvu
Ako ne volite žvakaće gume, neka vam pri ruci uvijek bude svježa mrkva. Zdraviju grickalicu teško ćete naći. Osjećaj gladi može otjerati i čaša vode.
8. Ne preskačite obroke
Ako ne jedete dovoljno preko dana bit ćete gladni navečer, kada se hrani zbog umora teže oduprijeti. Nemate li vremena za pripremu doručka, izaberite jedan ili dva jutarnja obroka koja možete pojesti na brzinu, a ručak pripremite kod kuće večer prije i ponesite ga na posao.
9. Operite zube odmah nakon večer
Teško da ćete željeti pokvariti svjež zadah prije spavanja! Večernjim pranjem zubi označit ćete kraj jela za taj dan te izbaciti obroke prije počinka i buđenja s težinom u želucu i kojim dekagramom više.
10. Stres ne liječite hranom, već vježbanjem i druženjem
Dvadeset minuta joge ili vježbi disanja i opuštanja efikasnije će odagnati stres nego čokolada, sladoled ili bilo koja druga kalorična slastica. Vježbe opuštanja smanjuju razinu hormona stresa kortizola koji potiče želju za hranom. Pomoći će i poziv prijateljici, čitanje knjige, šetnja, milovanje psa, maženje s partnerom.