Svaki se narod ponosi svojom narodnom medicinom koja uči kako se uz svakodnevne namirnice zaštiti od bolesti. Iako se neke mudrosti preklapaju, druge su sasvim specifične

SIR PROTIV KARIJESA
To pravilo primjenjuje svaki Francuz. Poslije svakog obroka uzimaju nekoliko zalogaja različitih vrsta sireva. Priznanje ovom običaju dali su i istraživači Sveučilišta iz Iowe. Oni su objasnili da kalcij i fosfor kojima sir obiluje povećavaju kiselost usne šupljine i razgrađuju naslage na zubima.

KOCKICA LEDA ZAUSTAVLJA ŠTUCANJE
Ledenom kockicom protiv štucanja - to je specijalitet Norvežana. Dok mi tvrdimo da se štucanje liječi mlakom vodom ili ako onoga ko štuca uplašite, pripadnici ovog skandinavskog naroda sišu kockicu leda. Živčani refleksi se na hladnoći prekidaju, nestaje grčenje i naravno prestaje štucanje.

SIROVA RIBA ZA GUSTU KOSU
Japanski zalogaji suši sadrže sirovu ribu, alge i rižu. Ova simbioza je prava bomba joda, koja utječe ne sprječavanje opadanja kose. Osim toga, ova vrsta hrane je dobra za srce i zglobove.

TAHIĆANI SE LIJEČE SMIJEHOM
Tahićani vjeruju da ništa ne treba uzimati previše ozbiljno, zdravije je smijati se na svoj i tuđi račun. Malo tko zna što znači njihov pozdrav 'aloha', sastavljen od riječi 'alo' - dijeliti i 'ha' - disati. To je ključ za harmoniju i zdrav život stanovnika na otocima Južnog mora.

MASLINA ZAUSTAVLJA KOLESTEROL
Maslina je idealna namirnica za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Ovo je osnova narodne medicine u Italiji, ali i kod drugih naroda u Sredozemlju.

>> Bijelo vino i čaj također ostavljaju tamne mrlje na zubima

>> Spriječite kvarenje mesa maslinama

Mnogi smatraju da je tajna dugovječnosti ovih naroda upravo u njihovoj mediteranskoj kuhinji koja obavezno uključuje maslinovo ulje i sam plod masline. Bogatstvo vitamina E u ovim namirnicama ne dozvoljava slaganje kolesterola u krvi. Jedite masline makar tri puta tjedno.