Brojnim je ženama poznat trud uložen u pronalazak kvalitetnog i udobnog grudnjaka koji će se stopiti s grudima i učiniti ih besprijekornima. Stoga pažnja posvećena njegovu održavanju svakako zahtjeva određena pravila koja će očuvati oblik, boju i elastičnost grudnjaka. Donosimo mali vodič za produženi vijek trajanja omiljenog saveznika lijepog dekoltea



1. Prilikom pranja pamučnih grudnjaka u perilici rublja važno je da ostatak odjeće ne budu teški, masivni komadi. Takvi će košarice grudnjaka izobličiti i oštetiti, a istodobno će se izgubiti elastičnost rubova i naramenica. Koristite mrežastu vrećicu koja je namjenjena za pranje osjetljivog rublja, na taj je način moguće izbjeći razvlačenje i moguće pucanje žice.

Grudnjake je najbolje prati ručno u mlakoj vodi i sredstvima za pranje koji ne sadrže izbjeljivač

2. Prozvođači donjeg rublja savjetuju ručno pranje grudnjaka napravljenih od osjetljivih i finih tkanina kada je to god moguće, jedino na taj način je moguće očuvati izgled i oblik. Standardni deterdženti nikako se ne preporučuju, najbolje je koristiti baby šampon. Nekoliko kapi razmućenih u toploj, nikako vreloj vodi, idealna je kupka za pranje u kojoj je grudnjak najbolje namočiti oko 20 minuta, te ga isprati u hladnoj vodi.

3. Bijele grudnjake brojni ispiru u deterdžentima koji u svom sastavu sebi sadrže izbjeljivač, takvi ne samo da uništavaju elastičnost nego čistu bijelu pretvaraju u smeđu boju. Izbjegavajte stoga agresivna sredstva za pranje rublja.

4. Pogrešno sušenje grudnjaka također mu može skratiti vijek trajanja, izvore topline poput radijatora treba izbjegavati kao i izravno izlaganje suncu. U oba slučaja elastične trakice će popustiti, a boja će izgubiti na intenzitetu. Preporuča se grudnjak sušiti na ručniku, ravno položen.

5. Nakon pranja u perilici trake obično budu potpuno isprepletene, a kukice na njima oštećuju ostatak grudnjaka. Kako biste izbjegli takva oštećenja najbolje je grudnjak zakopčati prije pranja. Na ovaj način grudnjak se neće deformirati.