Roditeljstvo nije toliko komplicirano, koliko s vremena na vrijeme zna biti izazovno. No u konačnici je uloga roditelja jednostavna: brinuti se za dijete baš kao što bi se brinuli za sebe.

 

Svaki roditelj želi, između ostalog, modelirati vrstu ponašanja koju želi da njegovo dijete usvoji, želi svoje dijete naučiti da razlikuje dobro od lošeg, želi ga čuvati od zla, želi da se njegovo dijete uklopi u društvo, ali da to ne radi pod svaku cijenu, nego da poštuje "pravila igre".

Dobro, možda i nije sve baš uvijek tako jednostavno, ali u duhu jednostavnosti donosimo vam 10 jednostavnih, ali bitnih životnih lekcija koje biste trebali naučiti svoje dijete do njegove desete godine.

Uloga roditelja u konačnici je jednostavna - brinuti se za dijete, baš kao što bi se brinuli za sebe.

1. Biti dobar jedno je od najvažnijih postignuća.

Dobivanje primjerice dobrih ocjena na ispitu je izvrsno, ali ono što je uistinu važno jest to kako postupamo s ljudima, uključujući samoga sebe – i da smo puni ljubavi i ljubazni.

2. Postoji i više nego dovoljno ljubavi za sve.

Ako imate jedno dijete, naučite ga da vi možete jednako voljeti i njega i njegova oca/majku. Ako ih imate više, objasnite djetetu da imate dovoljno ljubavi za njega, njegovu braća ili sestre, kao i za vašeg supruga/suprugu.

3. Tvoje tijelo, i sve vezano za njega, predivno je.

Točka.

4. Dobro se brini za svoje tijelo.

Neka bude čisto. Hrani ga dovoljno, ali ne previše. Pazi da bude zdravo i snažno. Tvoje je tijelo dobro prema tebi. Samo razmisli o svim stvarima koje ti omogućuje da radiš kao što su trčanje, skakanje, grljenje, čak i jedenje deserta. Sve to objasnite svom djetetu.

5. Svi smo mi posebni.

Svi smo nadareni za različite stvari, imamo različite talente. Naučite dijete da ne mora biti najbolje u bilo čemu, neka samo radi najbolje što može.

6. Nikad nisi sam.

Objasnite djetetu da čak i kad je samo, recimo u svojoj sobi, vi uvijek mislite na njega i volite ga.

7. Važno je dijeliti s drugima.

Naučite dijete da je dobro dijeliti igračke, ideje, učiti drugu djecu kako da naprave nešto što ono već znaš, naprimjer zavezati vezice na cipelama.

8. U redu je ponekad reći "ne".

Naučite dijete i da je, ako primjerice postoji neka igračka koju ne želi dijeliti s drugima jer mu je posebna, poput nekog dara od bake, u redu reći "ne". Objasnite mu da ne mora uvijek i svima govoriti "da", ali da bude ljubazan kada govori "ne".

9. Važno je poštivati roditelje.

Objasnite djetetu da sve što radite radite jer ga volite i želite da bude na sigurnom, da odraste i ima najbolji mogući život. Kako biste potaknuli dijete da vas poštuje, budite mu primjer – odnosite se s poštovanjem i prema sebi i prema drugima.

10. Voljen si, bez obzira na sve.

Počitajte i 10 bitnih lekcija koje možemo naučiti od djece.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju