Majčino mijeko je unikatno poput otiska prstiju
Majčino mijeko je unikatno poput otiska prstiju (Foto: Guliver / Thinkstock)
Posao & obitelj

10 čudesnih stvari koje niste znali o majčinu mlijeku

05-12-2017 Piše Zagreb
komentari

Znate li kakav je okus majčina mlijeka i koliko kalorija troši dojenje? Pronašli smo deset zapanjujućih informacija o majčinu mlijeku koje možda niste znali


1. Proizvodnja majčina mlijeka troši 25 posto energije tijela. Za usporedbu, mozak troši tek 20 posto energije.

2. Majčino mlijeko pomaže ženama u gubitku kilograma, odnosno u vraćanju na tjelesne mjere prije trudnoće. Proizvodnjom majčina mlijeka tijelo troši oko 600 do 1000 kalorija svakoga dana.

Majčino je mlijeko unikatno poput otiska prstiju – ne postoje dva ista uzorka. O majci i njezinoj prehrani ovise izgled, kakvoća te okus njezina mlijeka. 3. Sastav mlijeka mijenja se kako beba raste. Ispočetka je ono plavičaste boje i vodenaste teksture, a pri kraju dojenja gušće i puno masnoća, odnosno kalorija potrebnih za rast i razvoj snažnog djeteta.

4. Svakome bi dosadilo da iz dana u dan jede istu hranu. No majčino mlijeko nema uvijek isti okus. On se mijenja ovisno o tome što je majka jela. Na ovaj način beba se priprema i za okuse krute hrane koju će uskoro početi jesti.

5. Mlijeko ne izlazi kroz samo jednu rupicu. Svaka bradavica ima nekoliko minijaturnih otvora koje ispuštaju mlijeko, a broj varira od žene do žene.

6. Beba isprazni oko 65 posto mlijeka u dojci po obroku jer jede do sitosti, a ne dok ne isisa sve mlijeko.

7. Da dojke nisu iste veličine, dobro je poznata činjenica. No jeste li znali da oko 75 posto žena proizvodi više mlijeka u desnoj dojci, koja se smatra dominantnijom? Ovaj podatak nevezan je uz to je li žena dešnjakinja ili ljevakinja.

8. Majčino mlijeko sadrži hormon sna – melatonin, koji uspavljuje bebu. Jedna studija pokazala je da tromjesečne bebe koje se hrane isključivo majčinim mlijekom spavaju 45 minuta duže nego druge bebe.

9. Majčino je mlijeko unikatno poput otiska prstiju – ne postoje dva ista uzorka. O majci i njezinoj prehrani ovise izgled, kakvoća te okus njezina mlijeka.

10. Od majčina mlijeka može se napraviti čak i sir. Njujorški chef Richard Adams od mlijeka svoje supruge napravio je sir i poslužio ga u svojem restoranu. Rekao je da ima suptilan okus sa slatkim notama te da ima mekanu konzistenciju poput panna cotte.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Pročitaj još
Pročitaj još