Danska je zemlja poznata ne samo po visokoj razini sreće svojih stanovnika i uživanju u malim stvarima, nego i po specifičnom odgoju djece čija je jedna od glavnih karakteristika odgajanje u empatiji prema drugima i ustrajanje na tome da je igra jedini posao djece.

Osim toga, zbog svoje zanimljive povijesti i doticaja s drugim narodima, svojoj djeci daju uistinu posebna imena koja možemo prenijeti i u hrvatski jezik.

Evo nekih od danskih imena za djevojčice i dječake.

Imena za djevojčice

1. Mariela je danska umanjenica imena Marija, a u danskom jeziku označava onu koja je zvijezda mora. Idealan odabir za zaljubljenike u more.

2. Britta je ime koje će krasiti svaku buduću snažnu ženu jer je upravo to njezino značenje.

3. Nilsa, ime koje u posljednjih nekoliko godina polako ulazi i u hrvatsku onomastiku, označava pobjednicu, a s takvim odabirom imena ne možete pogriješiti.

4. Ime Freja potječe od nordijske božicu ljepote, ljubavi, plodnosti, a danas samo ime u danskom jeziku označava damu.

5. Lulla, pomalo neobično ime za naše prostore, potječe od legendarne nordijske ratnice, a u Danskoj je jedno od najpopularnijih imena.

Danska je zemlja poznata i po specifičnom odgoju djece čija je jedna od glavnih karakteristika odgajanje u empatiji prema drugima i ustrajanje na tome da je igra jedini posao djece.

Imena za dječake

1. Christoffer je danska verzija imena koje poznajemo kao Kristijan, a označava onoga koji u svome srcu nosi ljubav prema Božjem sinu.

2. Želite li samouvjerenog dječaka, nadjenite mu ime Erik. Naime, iza njega se krije značenje vladara svijeta.

3. Volite li i povijest i Dansku, odličan je odabir imena Lorens. Označava onog koji potječe iz Laurentuma, grada u Rimskom Carstvu. Kako je pak Rimsko Carstvo utjecalo na povijest čitave Europe, pa tako i današnje Danske, ovo je često korišteno ima na tim prostorima.

4. Ako ste otvoreni za još neobičnije ime, tu je Rikki koji označava onog koji vlada s čvrstom rukom.

5. Ime Swen pak označava mladića, a u ponešto izmijenjenom obliku (kao Sven) često je i na listama hrvatskih imena.

Ako su vas ova danska imena zaintrigirala i za učenje o njihovom načinu odgoja djece, pročitajte i što o tome kaže autorica svjetskog bestselera "Danski odgoj djece".

Nedostaje li pak vam još uvijek ideja za odbir imena djeteta, inspirirajte se ruskim imenima koja su popularna u Hrvatskoj ili pak inspiraciju za neobična imena potražite na putovanjima diljem svijeta.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju