Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije prisjetili smo se nekih moćnih filmova s LGBT tematikom koje bi trebalo pogledati barem jednom u životu.

Galerija Filmovi LGBT tematike Filmovi LGBT tematike Filmovi LGBT tematike +6 Philadelphia

Na našem popisu našlo se deset zanimljivih filmskih ostvarenja LGBT tematike. Čak devet od 10 naslova je bilo nominirano ili osvojilo najprestižniju filmsku nagradu Oscar.

Svojim glumačkim interpretacijama osvojili su Tom Hanks kao odvjetnik s Aidsom u filmu "Philadephia", Sean Penn kao borac za gay prava Harvey Milk, ali i Hilary Swank kao transrodna osoba u drami "Dečki nikad ne plaču".

Slika nije dostupna Sasvim otvoreno: Što ako moje dijete voli osobe istog spola?

Planina Brokeback, 2005.

Potresna američka drama o zabranjenoj ljubavi dva kauboja – Ennisa (Heath Ledger) i Jacka (Jake Gyllenhaala u režiji Ang Leeja oduševila je publiku i kritiku te je nagrađena trima Oscarima 2006. godine.



Philadelphia, 1993.

Philadelphia u režiji Jonathana Demmea je jedan od prvih mainstream filmova koji je progovorio o homofobiji, gay pravima i problematici Aidsa na velikom platnu, a kroz oči odvjetnika Andrewa Becketta kojeg je maestralno odglumio Tom Hanks. Za njegovu glumačku izvedbu nagrađen je i zlatnim kipićem američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.


Milk, 2008.

Američki biografski film temeljen na životu Harveya Milka (Sean Penn) u režiji Gus Van Santa još je jedno izvanredno oscarovsko ostvarenje u nizu koji se ne propušta. Film prati najvažnije trenutke u životu spomenutog aktivista i borca za prava gay zajednice, koji je ujedno postao i prva otvorena gay osoba izabrana za javnu funkciju u Kaliforniji.

Dečki nikad ne plaču, 1999.

Iako je rođena u tijelu žene, Teena Brandon – koju je fenomenalno odglumila Hilary Swank – oduvijek se osjećala kao muškarac. Kad u svojoj maloj okolini ne pronađe razumijevanje za svoje izazove, odluči promijeniti svoj izgled, otputovati u novi grad i svima se predstavljati kao Brandon. U novom gradu se iznenada zaljubi u Lanu (Chloe Sevigny) no neće svi biti zadovoljni tom vezom...Kratka je to premisa drame „Dečki nikad ne plaču“ za koju je Hilary Swank nagrađena svojim prvim Oscarom u karijeri.


Samac, 2009.

Samac je dramski film snimljen prema istoimenom romanu Christophera Isherwooda iz 1964. godine, te redatelji debi Toma Forda. On progovara o profesoru Georgeu Falconeru (Colin Firth) koji odluči skončati život nakon smrti vlastitog ljubavnika...


Carol, 2015.

Drama Carol redatelja Todda Haynesa prati neobičnu ljubavnu priču dvaju dama – između mlade ambiciozne fotografkinje (Rooney Mara) i starije žene (Cate Blanchett) koja prolazi kroz težak razvod i pokušava dobiti skrbništvo nad svojom kćeri. To i nije tako jednostavan zadatak s obzirom da se radnja filma odvija početkom pedesetih godina prošlog stoljeća kada se smatralo da je zaljubljenost u osobu istog spola nemoralan čin zbog kojeg su neki završili i u zatvoru.

Skrivena ljubav, 2017.

Skrivena ljubav je drama talijanskog redatelja Luce Guadagnina koji prati seksualno buđenje 17-godišnjeg Elia (Timothee Chalamet) tijekom ljetovanja u idiličnom gradiću u Lombardiji. Kome će mladi Elio prepustiti svoje srce – simpatičnoj Marziji (Esher Garrel) ili tajanstvenom i starijem Oliveru (Armie Hammer)?

Moonlight, 2016.

Oscarom nagrađena drama Moonlight prati život afroameričkog dječaka Chirona u tri važne faze njegova života, te istražuje poteškoće s kojima se isti suočava zbog svoje seksualnosti. Glavna uloga dodijeljena je trima glumcima - Travante Rhodes, Ashton Sanders i Alex Hibbert – koji su ga besprijekorno utjelovili u svakoj fazi.

Djeca su dobro, 2010.

Što se dogodi kad život lezbijskog para poremeti nenadano pojavljivanje biološkog oca njihove djece? Totalni kaos koji je tema filma „Djeca su dobro“ redateljice i scenaristice Lise Cholodenko s Julianne Moore, Annette Bening i Markom Ruffalom u glavnim ulogama.

S ljubavlju, Simon, 2018.

S ljubavlju, Simon nije drama, niti oskarovski film ispunjen tragičnim elementima, no unatoč tome vjerojatno ćete se morati poslužiti maramicama nekoliko puta tijekom gledanja. Ne brinite, bit će to zbog suza radosnica. Ovaj film je pomakao granice jer je bio prva holivudska visokobudžetna romantična komedija koja u središtu pažnje ima gay lika – tinejdžera Simona (Nick Robinson) koji se zaljubljuje u šarmantnog stranca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju