Nismo ni svjesni da korištenjem određenih fraza zapravo šaljemo krivu poruku sugovorniku. U nastavku saznajte kojim frazama nije pametno započeti razgovor jer kod sugovornika stvaraju krivi dojam.

1. "Da budem iskrena…"

Sugovornik bi se mogao zapitati znači li to da do sada niste bili iskreni tijekom razgovora. Zbog ovog dodatka naša rečenica, tj. naš stav gubi kredibilitet.

2. "Bez uvrede, ali…"

Nismo ni svjesni da korištenjem određenih fraza zapravo šaljemo krivu poruku sugovorniku.

Čim sugovornik čuje ove riječi, podsvjesno se već sprema za uvredu i razvija obrambene verbalne mehanizme. Prilikom kritiziranja trebamo biti jako oprezni. Sugovornika možete otvoreno pitati želi li čuti jednu konstruktivnu kritiku. Radije započnite rečenicu s frazom poput 'zabrinuta sam zato što' i onda objasnite svoj stav, kazala je klinička psihologinja Jephtha Tausig za RD.

3. "Pa, zapravo…"

S ovom frazom šaljete poruku: Ja sam u pravu, a ti u krivu. Razgovor će biti produktivniji ako je izostavite.

4. "Nisam rasist, ali…"

Nije potrebno previše objašnjavati zbog čega je ova fraza nepoželjna u bilo kojem razgovoru. Njezinim korištenjem poslat ćete poruku da zapravo imate itekako rasističke stavove.

5. "Zvučat će glupo…"

Ova fraza stvara dojam da nemate samopouzdanja i ne vjerujete u ono što govorite. Prije svega vam može naštetiti u poslovnim prigodama u kojima se od vas očekuje odlučno preuzimanje inicijative.

6. "Da sam ja na tvom mjestu…"

Ako mislite da ste u pravu i čvrsto stojite iza toga, onda to i recite.

U situacijama kada nitko nije ni tražio vaše mišljenje, ova fraza svakako je nepoželjna. U slučaju da netko i traži vaš savjet, izbjegnite je jer njome poručujete da vi znate bolje. Umjesto nje iskoristite fraze poput „možda bi mogla pokušati…“ ili „jesi li razmišljala o tome da…“.

7. "Možda sam u krivu, ali…"

Zauzmite se jasno za svoj stav. Ako mislite da ste u pravu i čvrsto stojite iza toga, onda to i recite.

8. "Znam točno kako se osjećaš i…"

Čuvajte se ove fraze ako razgovarate s osobom koja npr. tuguje zbog nečega. Nikada ne smijemo pretpostaviti da u potpunosti razumijemo nečiju bol jer je to individualna stvar. Svoje suosjećanje ili razumijevanje izrazite na drugačiji način i ne zaboravite da je u tim situacijama ljudima najčešće potrebno samo rame za plakanje i netko tko će ih u tišini saslušati.

9. "Kao što sam već rekla…"

Ovo je apsolutna kraljica svih pasivno-agresivnih fraza. Nije baš praktična kada pokušavate istaknuti neku svoju ideju jer zvuči pomalo grubo.

10. "Samo da znaš…"

Kada se koristi u raspravama, ova fraza može potaknuti sukob i potrebu sugovornika da se brani.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju