Kraj godine je iz mnogo razloga vrijeme kada analiziramo, zbrajamo, podvlačimo crtu i na kraju se pitamo "što smo radili između dvije novogodišnje zabave". Nije tajna da volim čitati. Nije tajna niti da nemam uvijek dovoljno vremena za moju najdražu aktivnost. Nažalost. Ali svi volimo pročitati kvalitetno štivo. Nekad zbog nedostatka vremena, novca, a nekad i zbog „nepovjerljivosti“ prema novim imenima na književnoj sceni propuštamo najbolje naslove. Da se to vama ne bi dogodilo, donosim vam listu knjiga koje su obilježile moju proteklu, 2016. godinu i na mene ostavile poseban dojam, neizbrisiv trag

1. Češljugar – Donna Tartt (Algoritam)

Češljugar je jedan od najvažnijih romana desetljeća. Radi se o vrlo napetom romanu punom obrata i šokantnih scena koji se na kraju pretvara u pravi triler. Priča je to o odrastanju i sazrijevanju jednog dječaka kojeg život nije mazio. Pitala sam se stalno bi li Theo bio drugačiji i bolji da mu se sve to nije dogodilo? Što ga je to napravilo nesposobnim za najosnovnije ljudske odnose? Možda post traumatski sindrom nakon gubitka voljene majke? Neuravnoteženi otac alkoholičar kojemu je jedno piće previše a tisuću nedovojno i koji je uz to probisvijet koji za Thea nije nikada mario? Hladna i suzdržana gospođa Barbour? Boris koji ga je uvukao u svijet droga i ovisnosti? Neispunjena ljubav i zaljubljenost u crvenokosu djevojčicu iz muzeja, Pippu? Površna i varljiva Kitsey Barbour? Ili je za sve odgovoran isključivo sam Theo?

Uživala sam u ovoj Donninoj uspješnici koja nam priča o gubitku, preživljavanju, ulozi sudbine i odgovornosti za vlastiti život. Volite li romane pune lukavih zapažanja zapakiranih u uzbudljivu priču, onda je ovo knjiga za vas.


2. Moja borba 2. Dio – Karl Ove Knausgaard (Ocean more)

Karl nam na 3500 stranica u svojih šest knjiga piše o svojoj svakodnevnici, sa svim obvezama i svojom rutinom. Svakodnevnica je nešto što on trpi, ali i nešto čemu se veseli. Ne daje mu smisao života i ne raduje ga. Kontroverzno zar ne? Karl je stalno u potrazi za smislom života i svijeta. O tome se radi u njegovoj autobiografskoj trakavici. Kojom iskrenošću i brzinom Karl ogoljuje svoj život toliko brzo čitatelj „trči“ u ovom čitateljskom maratonu i – ne može stati.

Knausgard i u ovom dijelu nudi zadivljujući stil pisanja i opis vlasitog života uz ljubavnu priču koja je toliko stvarna da očarava. Između čitatelja i Knausgaarda trenutno se stvara snažna intimnost. Ponekad mi je kao čitateljici bilo čak i neugodno stalno zavirivati u njegovu spavaću sobu, u kuhinju, u njegovu svakodnevnicu i najdublju initimu. Karl je rijetko simpatičan, često je nervozan, hladan i usamljen. Ali upravo to mu daje neku čarobnu silu i zarobljava vas svojim stilom i iskrenošću.

3. Stoner – John Williams (Fraktura)

Ovo je veliki roman o jednostavnom, svakodnevnom, uobičajenom životu. Ovo je roman o prijateljstvu, zakletom neprijatelju, braku, roditeljstvu, okruženju i kampusu jednog sveučilišta. Prije svega ovo je veliki roman o radu. O tvrdom, neumornom radu na farmi; o uloženom trudu radi održanja jednog destruktivnog braka, o pokušaju odgoja kćeri u prilično otrovnom okruženju i neumornom radu kako bi se studentima što više približila tako daleka i nestvarna engleska književnost. Tužno reći ćete. Ali, gle čuda! Nakon čitanja ove knjige nećete biti tužni. Sasvim suprotno. Bit ćete ohrabreni, nadahnuti neodustajanjem.

„Stoner“ nije ljubavna priča, ali je roman o ljubavi! O ljubavi prema poeziji, ljubavi prema književnosti, ali i prema romantičnoj ljubavi. To je roman o tome što znači biti čovjek.
Ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala u životu.

4. Ribari – Chigozie Obioma (Hena.com)

Strastveno i blistavo djelo nigerijskog profesora književnosti koji predaje u Americi. Afrički Hosseini!

I u sljedećoj godini ostavite vrijeme za čitanje štiva koje će vas inspirirati, nasmijati i ganuti

Ovako dirljivu knjigu već dugo nisam pročitala. Na mene je ostavila zaista neizbrisiv trag. Nikada je neću zaboraviti. To je jedna od onih (rijetkih) knjiga koje pamtite cijeli život, knjiga koja se podvuče pod kožu i trajno ostaje duboko u nama. Moram dodati i važnu i mnogima od nas potpuno jasnu stvar: Svemir na kraju sve izravna – i ono dobro, ali i ono zlo.

Roman „Ribari“ je bio veliki prošlogodišnji hit u anglosaksonskom svijetu, a s kojim je Chigozie Obioma 2015. godine ušao u finale za „Man Booker“, dapače postao je time najmlađi autor koji je ikad stigao nadomak te bitne nagrade. Književna kritika Obiomu uspoređuje sa Zolom i Dreiserom, a to zaista nije mala stvar i ne kaže se olako. I, potpuno su, po mom mišljenju, u pravu.

5. Djevojka sa sedam imena – Hyeonseo Lee (Iris Illyrica Biblioteka Čitaj knjigu)

Dirljivo i fascinatno svjedočanstvo mlade žene o svom dugogodišnjem putu ka slobodi i sreći. Hyeonseo Lee je s nepunih 17 godina, bez namjere da pobjegne prešla rijeku koja graniči između njenog rodnog grada u Sjevernoj Koreji i Kine. Nakon toga povratak domu, majci i bratu više nije bio moguć. Njen bijeg je trajao 12 godina i u tom vremenu je sedam puta morala službeno promijeniti svoje ime i prezime.

Na kraju više nije znala tko je i gdje pripada. Godine 2015. "Djevojka sa sedam imena" postala je bestseler New York Timesa i odabrana je među TOP 5 u kategoriji Autobiografija i memoari Goodreadsa. Nemojte propustiti ovu istinitu, snažnu i odvažnu priču.

6. Genijalna prijateljica – Elena Ferrante (Profil)

Zarazno dobra napuljska saga ispričana u prvom licu. Ovo je analiza jednog prijateljstva u kojem se svi pomalo prepoznajemo.

Prijateljstvo protkano rivalstvom, izdajom, sukobima i pripadanjem je uvijek bilo i bit će važna književna tema koja nas sve dotiče i potiče na razmišljanje. Naslućuje se prava psihološka studija ženskih prijateljskih odnosa. Zato toliko obuzima i privlači. Poput Knausgaarda koji je to učinio u muškom rodu, Ferrante slično ogoljuje svoj život i odrastanje u ženskom rodu, ali pritom analizira i svijet koji je okružuje. Moć prijateljstva je opisana na vrlo karizmatičan način. U tome je čarolija ove sage. Svakog dira u srce. I mene je.

7. Pazi kojeg vuka hraniš – Kenan Crnkić (Fokus na hit)

Ovo je knjiga o sreći. Kako je pronaći, postići i trajno zadržati. Ovo je knjiga čije Vas samo čitanje može učiniti sretnim. Sreća je rijetka stvar koja se umnožava kada se dijeli. Pokušajte!!! Kenan Crnkić je u tome uspio. Pokušajte i vi!

8. Ono što ostaje uvijek ljubav je – Ivana Plechinger Kovačić (Ljevak)

Ivana je hrvatska kombinacija Louise Hay i Oprah, ali, pazite sad: bolja!

Obožavam ovakve knjige. Osim što je riječ o istinitoj životnoj priči, knjiga je prepuna ljubavi, nade, pozitive i zaista fenomenalnih konkretnih savjeta koji vam mogu promijeniti život. Ivana je napisala lijep vodič kroz život koji nimalo ne zaostaje za onim što su napisali veliki zapadni i istočni „gurui“ i filozofi.

Ivanu život nije mazio. U knjizi iskreno progovara o teškom životnom razdoblju koje je iza nje. Pisanje joj je pomoglo da prevlada ozbiljan zdravstveni problem o kojem je progovorila četiri godine nakon što se sukobila s njim. Za to treba hrabrosti i istinskih životnih spoznaja. Mnogi taje i dalje strahuju od svojih bolesti a Ivana će iskrenim svjedočanstvom nesumnjivo podići i svijest da moždani udar ne pogađa samo stare ljude, ali nam je prepričala i s kojim se sve izazovima našla licem u lice i kako se sa svime nosila.

9. Sisi – Allison Pataki (izdavač – Lumen)

Nepoznata i dirljiva priča o austrougarskoj carici Elizabeti koju su iz dragosti zvali Sisi. Kažu za Sisi da je bila princeza Diana svojeg vremena…..Provjerite je li to zaista tako. Mene je ovaj zadivljujući povijesni roman, koji se čita u jednom dahu, oduševio i “zarobio” svojim intrigama, ljubavnim aferama, gubicima i izdajama. Sigurna sam da će i vas.

10. Juda – Amos Oz (Fraktura)

Ova knjiga mi je rastopila srce. Riječ je o dirljivom ljubavnom romanu punom melankolije (i kiše), humora i mudrosti, a ponešto ćete naučiti o povijesti i religiji. Amos Oz ponovo je napisao roman koji se ne ispušta iz ruku.

Ako ste čitali i zavoljeli Ozovu autobiografsku knjigu „Priča o ljubavi i tmini“, „Juda“ će vas identično očarati. Jer Amos je čarobnjak jezika i pripovijedanja.

blog Čitaj knjigu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju