Kućne biljke jedan su od najljepših ukrasa našim interijerima. Ne samo da oživljavaju svaki prostor nego i pročišćavaju zrak te unose svježinu u dom.

Galerija Kućne biljke koje nisu zahtjevne Kućne biljke koje nisu zahtjevne Kućne biljke koje nisu zahtjevne +7 Afrička ljubičica

Međutim, koliko ih god voljeli, nekima briga za biljke nikako ne uspijeva, posebno ako se uzme u obzir pretrpan raspored i česti izostanci iz kuće. Srećom, postoje biljke kojima ni to neće smetati i koje je dovoljno samo smjestiti na primjereno mjesto te ih zalijevati dva-tri puta mjesečno. Evo nekih od njih.

1. Svekrvin jezik

Iza zanimljivog naziva ove biljke, koja je poznata i kao sanseverija ili sabljica, krije se biljka koja je idealna čak i za spavaću sobu jer tijekom noći proizvodi kisik, što je rijetkost kod biljaka. Vrlo se lako održava pa ju je tijekom toplijih mjeseci dovoljno zalijevati dva-tri puta mjesečno, a tijekom zimskog perioda zalijevanje gotovo da nije ni potrebno. Dobro uspijeva u sjenovitim dijelovima doma, uz tek pokoju sunčevu zraku, a neće se buniti ni protiv suhog zraka.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Svekrvin jezik (Foto: Living4media)

2. Afrička ljubičica

Osim što oduševljava svojim cvjetovima u ružičastim, bijelim i ljubičastim tonovima, afrička ljubičica ubraja se među najpopularnije kućne biljke. Cvjeta nekoliko puta tijekom godine, a njezino održavanje jednostavnije je nego što se to čini.

Samo ju je potrebno smjestiti na područje u kojem će imati dovoljnu količinu prirodne svjetlosti, ali da pritom nije izložena izravnom suncu. Što se tiče zalijevanja, dovoljno joj je dati vode kada je tlo potpuno suho, a preporučuje se da se to radi tako da se voda ulije u tanjurić ispod tegle te da tako korijen sam upija vodu.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Afrička ljubičica (Foto: Living4media)

3. Aloe vera

Biljka koja neće samo krasiti vaš dom nego će ujedno pružiti i svoja ljekovita svojstva svakako je aloe vera. Riječ je o staroj mezopotamskoj biljci koja ima nebrojene koristi za naše zdravlje, napose kožu. Prilikom sadnje potrebno ju je smjestiti u tegle s dovoljno prostora za razvoj korijena, a potom je držati na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora.

Kako biljka stari, potrebno ju je premjestiti u sjenovite predjele. Dovoljno ju je zalijevati jednom tjedno, a tijekom zimskih mjeseci samo jednom mjesečno. Nakon četiri godine rasta aloe vera smatra se zrelom te tada možete otkinuti listove ako želite od njih pripremiti masku za lice.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Aloe vera (Foto: Living4media)

4. Engleski bršljan

Ako vam je stalo do toga da imate ne samo izgledom primamljivu biljku nego da ona i pročišćava zrak, posegnite za engleskim bršljanom.

Riječ je o kućnoj verziji divljeg bršljana. Potrebno ga je držati na umjerenoj svjetlosti i umjerenoj sobnoj temperaturi, a zalijevanje je dostatno jednom tjedno. Bršljan će vrlo brzo razvijati svoje grane, pa može postati središnji ukras vašeg doma.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Engleski bršljan (Foto: Living4media)

5. Ukrasna šparoga

Ukrasna šparoga svojom intenzivno zelenom bojom i "čupavim" listovima oduševljava svakoga tko je vidi. Vrlo je otporna čak i na onečišćenje, a njezino lišće ostaje svježe i tijekom dugih perioda bez vode. Dovoljno ju je zalijevati dva do tri puta mjesečno te povremeno samo poprskati mlakom vodom.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Ukrasna šparoga (Foto: Living4media)

6. Dracaena (drvo života)

Kada se govori o biljkama koje kao da su stvorene za dom, drvo života ili dracanea svakako je na prvom mjestu. Riječ je o izuzetno otpornoj biljci kojoj je potrebno samo malo dnevne svjetlosti i povremeno zalijevanje kako bi preživjela.

Čak i ako zaboravite na nju mjesec-dva ili vas često nema kod kuće, ova će biljka naći način kako da se oporavi. Jedino na što treba pripaziti je da ju se smjesti u dovoljno veliku posudu kako bi se njezin korijen mogao nesmetano razvijati. To je i jedan od faktora koji će ovoj biljci pomoći da preživi u gotovo svim uvjetima.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Drvo života (Foto: Living4media)

7. Lisna begonija

Begonija je biljka koja se može uzgajati i u zatvorenim i otvorenim prostorima, ovisno o vrsti. Za unutarnje prostore idealna je lisna begonija, čiji su listovi ukras koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Svojim ljubičasto-ružičasto-zelenim šarama oživjet će svaki prostor, a briga za nju vrlo je jednostavna.

Pet biljaka koje isušuju i(li) ovlažuju zrak u prostoru Kalanhoa Lozica Kalanhoa +7 Spatifilum

Begoniji je potrebno dovoljno svjetlosti, ali ne izravne, osim u zimskim mjesecima. Dovoljno ju je povremeno zalijevati, i to samo onda kada primijetite da je površinski sloj zemlje uistinu suh.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Carska begonija (Foto: Living4media)

8. Krasula

Krasula ili drvo novca, nazvana tako po svojim mesnatim listovima koji podsjećaju na novčiće, jedna je od najmanje zahtjevnih biljaka koje možete unijeti u svoj dom. Poznata je i u praksi feng shuija, prema kojem se preporučuje držati je u domu za privlačenje materijalnog bogatstva, i to što bliže ulaznim vratima.

Dovoljno joj je osigurati posudu srednje veličine, a kako pripada porodici sukulenata, zalijevanje je potrebno svesti na najmanju moguću mjeru – jednom do najviše dva puta mjesečno, a tijekom čitave zime ne traži vodu više od jednom.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Krasula (Foto: Living4media)

9. Kalanhoa

Još jedna kućna biljka koja se ubraja u sukulente je kalanhoa. Kako izvorno dolazi iz tropskih krajeva, potrebno joj je osigurati dovoljno topline, no kada je jednom smještena u takav prostor u kojem se temperatura neće spuštati ispod 12 stupnjeva, njezino je održavanje vrlo jednostavno.

Potrebno joj je pružiti dovoljno svjetlosti, ali bez izravnog izvora. Potrebno ju je lagano zalijevati kada osjetite da je zemlja suha na dodir.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Kalanhoa (Foto: Living4media)

10. Kaktus

Često se kaže da su kaktusi prave biljke za one koji nijednu drugu ne mogu održati na životu. U toj šali ima i istine. Vrlo dugačak životni vijek i jednostavno održavanje glavne su prednosti te velike porodice biljaka.

Mogu biti smješteni i u keramičke i u plastične tegle, a potrebno im je barem nekoliko sati jake sunčeve svjetlosti. Što se tiče zalijevanja, dvaput-triput tjedno i više je nego dovoljno jer od previše zalijevanja kaktus vrlo lako može istrunuti. Tijekom zimskog perioda mirovanja voda mu nije potrebna.

Kućne biljke koje nisu zahtjevne Kaktus (Foto: Living4media)

12 biljaka koje nam u život i dom donose sreću Biljke koje donose sreću - 6 Biljke koje donose sreću Biljke koje donose sreću +9 Biljke koje donose sreću

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju