U feng shuiju, drevnoj kineskoj vještini uređivanja životnog prostora tako da njime skladno protječe pozitivna energija, važnu ulogu imaju biljke. Svih ovih dvanaest zelenih srećonoša ujedno su moćni pročistači koji uklanjaju toksine iz zraka i smanjuju štetna zračenja.

Galerija Biljke koje donose sreću - 6 Biljke koje donose sreću Biljke koje donose sreću +9 Bambus palma

1. Bambus palma

Energetski uravnotežuje prostor te uklanja štetne kemijske spojeve: formaldehide, ksilene, toluene i slično.

Biljke koje donose sreću Bambus palma (Foto: Living4media)

2Pachira ili drvo novca

Vjeruje se da ova biljka donosi sreću osobi koja je uzgaja. Preporučuje se okupiti više ovih drvaca zajedno, a sretni brojevi su tri ili pet.

Biljke koje donose sreću Drvo novca (Foto: Living4media)

3. Fikus gumijevac

Ovog zelenog ljepotana zaobljenih listova u feng shuiju smatraju vodičem dobre energije. Fikus gumijevac simbol je sreće i obilja.

Biljke koje donose sreću Fikus gumijevac (Foto: Living4media)

4. Jedarce

Jedarce je poznato i kao spatifilum i mirni ljiljan, a često se naziva ženskom srećom. Ova biljka uspijeva i pod umjetnom rasvjetom, a za ured je prikladna i zato što pročišćuje zrak od kemijskih spojeva te uklanja zračenje monitora.

Biljke koje donose sreću Jedarce (Foto: Living4media)

5. Krasula

Poznamo je i kao drvo novca te drvo žada, osobito je cijenjena zbog ovalnih listova koji podsjećaju na kovanice. Prema feng shuiju, biljke okruglastih listova najbolje su srećonoše. Krasula se tradicionalno poklanja za uspjeh u poslu. Da bi prizvala napredak i uspjeh, treba je smjestiti blizu ulaznih vrata.

Biljke koje donose sreću Krasula (Foto: Living4media)

6. Orhideja

Ovaj je cvijet drevni simbol ljubavi. Smatra se da privlači ljubav, produbljuje prijateljstva i umiruje dušu. Stari Grci povezivali su orhideje s plodnošću, što ih čini odličnim darom za novopečene roditelje.

Biljke koje donose sreću Orhideja (Foto: Living4media)

7. Bršljan

Bršljan omekšava i skreće s puta energetske "otrovne strelice" u prostoru. Bršljan i doslovno čisti od otrova, smanjujući u zraku količinu benzena, toluena, ksilena, formaldehida i slično.

Biljke koje donose sreću Bršljan (Foto: Living4media)

8. Bostonska paprat

Ova je paprat također zaštitnik od štetne "kemije". Ova viseća biljka idealna je za popunjavanje uglova u prostorijama te kao pozdrav dobrodošlice na ulazu u dom.

Biljke koje donose sreću Bostonska paprat (Foto: Living4media)

9. Klorofit ili zeleni ljiljan

Ovo je viseća biljka koja pročišćuje zrak. To njezino svojstvo osobito je korisno ako je smještena u blizini peći na drva ili kamina.

Biljke koje donose sreću Zeleni ljiljan (Foto: Living4media)

10. Filodendron

Filondendron uspijeva i na prirodnoj i na umjetnoj svjetlosti. Njegovi srcoliki listovi predstavljaju element vatre, koja može unijeti pozitivne emocije u tamna i hladna područja u domu.

Biljke koje donose sreću Filodendron (Foto: Living4media)

11. Vrtni slak

Za ovu viseću biljku s lijepim zvonolikim cvjetovima vjeruje se da donosi mir i sreću, a stavite li njezino sjeme ispod jastuka, navodno ćete mirno spavati i imati lijep dan.

Biljke koje donose sreću Vrtni slak (Foto: Living4media)

12. Lopoč

Lopoč je simbol čistoće i srca otvorenog prema ljubavi, sreći i dobroti.

Da biste održavali pozitivnu energiju ovih biljaka, preporučuje se redovito uklanjanje uvelih cvjetova i orezivanje odumrlih dijelova biljke. Najbolje ih je smjestiti na istok i jugoistok.

Biljke koje donose sreću Lopoč (Foto: Living4media)

Ako je jedna od tih biljaka vaš omiljen cvijet, saznajte što to može otkriti o vama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju