Dolazak toplijeg vremena nadahnjuje nas da odijevamo tanju i kraću odjeću, ali i da počnemo razmišljati o biranju kupaćih kostima za ljeto. Povijest ženskih kupaćih kostima duga je dvjestotinjak godina, a uključuje sve od 'odijela' koja su pokrivala većinu tijela do tanašnih komada likre koji razgolićuju tijela i mame poglede na svjetskim plažama


1. Prve kupaće haljine

Prvi zapisi o ženskim kupaćim kostima sežu na početak 19. stoljeća kada se plivanje počelo pojavljivati kao sve zanimljivija i češća rekreacija među ženama. S obzirom da su modni diktati onoga vremena branili boravak na suncu i tamnjenje kože, žene su se kupale u donjem rublju koje se sezalo do koljena, dugim haljinama, tunikama i sa šeširima širokog oboda na glavama.

2. Kupaće odijelo do koljena

Pod utjecajem Hollywooda ženska 'odijela' za kupanje počela su doživljavati svoj preporod dvadesetih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme počinju se nositi 'odijela' koja su žene čedno pokrivale od vrata do koljena, dok se u tridesetima ona počinju izrađivati od elastičnog materijala Lastexa koji je prianjao uz žensko tijelo poput druge kože, te tako ocrtavao njenu siluetu.

Evolucija ženskih kupaćih kostima uključuje postupno smanjivanje materijala pri njihovoj izradi, upotrebu podatnijih materijala i krojeva u cilju stvaranja jednostavnijih, ugodnijih i oku privačnijih modela.

3. Prvi bikini
Prvi bikini dizajnirao je Louis Reard 1946. godine u čast i po mjerama jedne egzotične plesačice. Dizajner je ovaj kupaći kostim objasnio kao manji od najmanjeg kupaćeg kostima, a nadjenuo mu je ime prema atolu Bikini na kojem su rađeni nuklearni pokusi.

4. Kostimi koji slave obline
Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća kupaći kostimi rađeni su kao donje rublje za plažu – kako bi podarili potporu i obuzdali raskošne ženske obline. Zahvaljujući seks simbolima poput Brigitte Bardot i Marilyn Monroe sve popularniji postaju dvodijelni modeli.

Sedamdsete i osamdesete godine, pak, obilježava dodatna evolucija u proizvodnji - kupaći kostimi postaju sve tanji i manji, koje otkrivaju sve više ženstvenih aduta.

5. Duboki izrez
Pod utjecajem popularne serije 'Baywatch' devedesetih godina dvadesetog stoljeća u modu ulaze jednodijelni i dvodijelni kostimi visokog razreza s naglaskom na bokove, koji vizualno kreiraju efekt izduljenih nogu.

6. Sve je dopušteno
Kupaći kostimi u novom mileniju podložni su subjektivnim ukusima pojedinaca, kao i čestim trendovskim promjenama. Nose se sve poznate vrste kupaćih kostima – od bikinija sastavljenih od gaćica visokog struka, brazilskih gaćica do tangi, ali i jednodijelnih kostima.

U našoj fotogaleriji pogledajte neke od najpoznatijih modela kupaćih kostima i dame koje su ih ponosno nosile u posljednjih stotinjak godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju