Ako ste mama koja čeka drugo, treće, četvrto dijete, već ste ekspert koji točno zna što vam treba, što ćete kupiti, što posuditi, što već imate, što vam je stvarno bilo korisno, a bez čega ste itekako mogli.

Ako ćete uskoro postati mama prvi put, moguće je da u nekom trenutku više nećete znati što vam je od gomile proizvoda za djecu koji su u ponudi stvarno potrebno, što je samo jako moderno, što nikad nećete upotrijebiti, što će vas spasiti...

A da na kraju ne biste bacile novac, možda vam pomognu priznanja 10 mama s kojima smo razgovarali o najbeskorisnijim (i najskupljim) stvarima koje su kupile ili dobile na poklon za svoje najmlađe.

Imajte na umu da je svaka mama priča za sebe i što se jednoj pokazalo potpuno beskorisnim, drugoj je "spasilo život", tako da navedene stvari ne morate isti trenutak odbaciti sa svog popisa za kupovinu, ali sigurno neće odmoći poslušati savjete onih koje su prošle kroz to što vi upravo prolazite.

Imajte na umu da nešto što je jednoj mami "spasilo život", drugoj je samo bačen novac.

KANTA ZA PELENE, PREVIŠE ODJEĆE...

Krenut ćemo od dvije stvari oko kojih se više mama složilo. To su kanta za pelene i previše odjeće.

Kanta za pelene nije pretjerano skupa, ali je apsolutno nepotrebna. Služi da pelene ne smrde po stanu, u košu... Međutim, u toj kanti koja je previđena za skupljanje pelena, one se, naravno, još više usmrde, rekla nam je jedna mama.

Problem s viškom odjeće jest činjenica da je djeca prebrzo prerastu. Jedna mama prisjetila se, između ostalog, posebnoga kompletića za izlazak iz bolnice.

Po meni je to bila bedastoća jer kupiš, a ne znaš hoće li biti dobro, a ako ti treba da se dijete poslika, ionako je zamotano pa se neće ni vidjeti. Sjećam se da sam samoj sebi rekla da sam bespotrebno tragala za savršenim kompletićem, priznaje druga mama.

Na popisu "potpuno beskorisnih" stvari našli su se i jastuk i poplun za bebu, bočice koje mame nisu koristile jer su dojile (iako poručuju da se to ne može unaprijed znati), skupi madrac za bebe do tri mjeseca, vrtići za igru, dječji automobil na akumulator, stalak za kadu, jaje za bebu, putni krevet, sterilizator...

Sve su to skupe stvari bez kojih se može živjeti, rekla je kroz smijeh mama na čijem se popisu, između ostaloga, našao spomenuti sterilizator. No dodala je kako to sve ovisi od osobe do osobe.

Moja je susjeda oduševljena sterilizatorom, a meni je glupost koja košta, a sterilizirati mogu u loncu, objasnila je.

"MISLILA SAM DA ĆE MI TO BITI NAJKORISNIJA STVAR"

Jedna mama priznala je da se malo zaletjela kada je od susjeda stolara naručila stol za prematanje rađen po narudžbi. Zaljubila se, naime, u jedan drveni stol koji joj je ipak bio preskup pa je u priču "uletio" susjed, a stvar za koju je mislila da će biti najkorisnija na svijetu danas ima sasvim drugu ulogu.

Upotrijebljen je tri puta kad je dolazila patronažna sestra, a sad je vješalica za robu, priznaje mama.

Više mama na svoj je popis stavilo i krevetić za bebe jer su njihovi najmanji svoje prve dane (i noći), pa i mjesece provodili na velikom krevetu uz mamu. Mjesto na popisu dobili su i njihaljka za bebe, nosiljke, dječje gnijezdo, pilates lopta za uspavljivanje i umirivanje.

Kakva lopta, samo ga nosim, kaže jedna mama.

Kao i sa svim drugim stvarima u životu, kada kupujete za svoju bebu nađite mjeru.

SKUPO VS. JEFTINO

Često su mame u svojim odgovorima provlačile činjenicu da su neke stvari bile skupe, a jednako dobre bile bi njihove jefitnije verzije. Jedna mama prisjetila se tako prijateljice koja je dobila skupu hranilicu popularnu na Instagramu koja je djetetu vrlo brzo postala mala. Koristila ju je samo mjesec dana.

Preskupu stolicu za hranjenje izdvojila je još jedna mama i dodala: "IKEA, 100 kuna, milina. To nema tko neće potvrditi."

Da neki pokloni s vremenom dobiju neku sasvim novu svrhu, najbolje zna mama čiji je mališan dobio didaktičko pomagalo za hodanje.

Mom je djetetu uvijek bilo zanimljivije ustajati uz namještaj ili, recimo, mačka. A taj stolić ima odgovarajuće figurice, zvjezdice, trokute, krugove koje se mora ubaciti u odgovarajuću rupu... E, s tim zvjezdicama ja danas pravim kolače, kaže ova mama kroz smijeh.

I za kraj ostavili smo – igračke. Više mama priznalo je da su svoje najmlađe još i prije rođenja opskrbile gomilom igračaka, posebno onih plišanih, koje im nisu trebale. Jedna od mama s kojima smo razgovarale svom je djetetu kupila dvometarskog plišanog psa.

Čak je jednom legao na njega, godinu i pol skupljao je prašinu i onda smo ga prodali, kaže ta mama, a druga objašnjava da njezina beba, kao i druge bebe, još ne poznaje koncept igračaka.

Više voli maramice, vrećice i pelene, dodaje.

 

Koja se od stvari koju ste kupili za vašu bebu pokazala beskorisnom?

glasova:

IDEALNA MJERA

Na kraju, ponovit ćemo još jednom, da ovih deset mama sjedne za isti stol, dvije su stvari sigurne – oko nekih stvari bi se složile, a oko nekih sigurno ne, jer što bi jedna izdvojila kao najbolju stvar na svijetu, drugoj bi to bio bačen novac.

U svakom slučaju, ako ste upravo u fazi nabave svega potrebnoga za svoje dijete, nije loše sjesti i potražiti savjet od nekoga tko je to sve prošao pa se možda nađete na nekoj zlatnoj sredini. Neke stvari, posebno one skuplje, možete od nekoga i posuditi i provjeriti kako ih vaš mališan prihvaća. Ako odgovaraju njegovu karakteru, kupite ih i sami.

I naravno, ako vam se baš sviđa haljinica od tila za vašu buduću kćer, kupite je. Samo pokušajte postaviti neke granice da se ne biste našli pred ormarom punim haljinica koje će vaša kći prerasti za mjesec ili dva.

Jednostavno pokušajte naći idealnu mjeru – kao i sa svim drugim stvarima u životu.

Pročitajte i iskustvo novopečene mame: "Imam li pravo reći da je majčinstvo teško i da ponekad želim nestati?"

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju