Hrana koju jedete može pomoći zdravlju vaših zglobova, kao i kostiju.

Namirnice koje birate mogu vam pomoći na putu da do problema ne dođe, ali i ublažiti probleme ako oni već postoje.

Ako se primjerice borite s artritisom, postoji hrana koja može olakšati upalu i ublažiti bolove u zglobovima.

Provedeno je i istraživanje među oboljelima od reumatoidnog artritisa, a njih 24 posto reklo je da prehrana ima utjecaj na ozbiljnost simptoma.

U nastavku zato pročitajte kojih 10 namirnica je dobro jesti kako bi očuvali zdravlje zglobova.

Slika nije dostupna Deset razloga zbog kojih je plivanje najbolji izbor baš za svakoga

Trening Nema izgovora: Pet aktivnosti koje oblikuju tijelo, a pritom štede zglobove

1. Masna riba

Masne vrste ribe poput lososa ili skuše bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da imaju snažne protuupalne učinke. Osim toga, ova riba bogata je i vitaminom D koji također povoljno utječe na zdravlje zglobova, a kod osoba s arttritisom pomaže u smanjenju upala i olakšava simptome.

2. Zobena kaša

Cjelovite žitarice poput zobene kaše također pomažu u smanjivanju upale, dok rafinirani proizvodi poput bijelog brašna imaju suprotan učinak.

Dok vježbanje pomaže u jačanju kostiju i mišića, istovremeno opterećuje zglobove. Hrana koju jedemo kada vježbamo ne treba služiti samo kao gorivo nego i za oporavak i ozdravljenje. Zato umjesto da zgrabite neku nezdravu namirnicu, pojedite zobene pahuljice s voćem i orašastim proizvodima.

3. Orasi

Orasi imaju više sastojaka koji imaju protuupalni učinak, među kojima su omega-3 masne kiseline. Ipak, ne zaboravite da su orasi i ostali orašasti proizvodi jako kalorični pa ograničite dnevni unos na šaku dnevno.

4. Kelj

Kelj i drugo lisnato povrće bogato je hranjivim tvarima koje su povezane sa zdravljem zglobova, među kojima su antioksidans beta-karoten i vitamin C. Kelj je i izvrstan izbor kalcija koji pomaže u održavanju kostiju jakima.

5. Kurkuma

Kurkuma je je bogata kurkuminom, a istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkumina pomaže ublažiti bol u koljenu.

6. Češnjak

Češnjak ima brojne koristi za zdravlje, a između ostalog sadrži spojeve koji mogu umanjiti rizik od srčanih bolesti i demencije. Osim toga, pokazalo se da češnjak ima protuupalni učinka koji može pomoći u smanjenju simptoma artritisa. Dodavanje češnjaka u prehranu može pomoći ne samo u ublažavanju simptoma artritisa nego i zdravlju općenito.

7. Đumbir

Osim što poboljšava okus čajeva, juha, slatkiša... đumbir je dobar i za osobe koje imaju probleme sa zglobovima. Provedeno je niz istraživanja o učincima đumbira, a jedno od njih pokazlo je da đumbir i njegove komponentne blokiraju proizvodnju tvari koje potiču upalu u tijelu.

8. Brokula

Nije tajna da je mnogima omražena brokula zapravo jedna od najzdravijih namirnica, a povezuje ju se i sa smanjenjem upalnih procesa. Osim toga, njezine komponentne utječu na smanjenje simptoma artritisa.

9. Bobičasto voće

Antioksidansi, vitamini, minerali... svi oni nalaze se u omiljenim bobicama koje također imaju utjecaj na smanjenje upale. Dobra stvar je i što možete birati između više vrsta bobičastog voća.

10. Maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje smanjuje upalu i može utjecati na smanjenje rizika od artritisa. Takođe, otkriveno je da u slučaju artritisa, može pomoći u usporavanju njegovog napretka, kao i u olakšavanju simmtoma.

Izborom namirnica možete, dakle, povoljno utjecati na zdravlje svojih zglobova i ublažiti određene simptome. Srećom, namirnice koje su bogate moćnim komponentama su nam lako dostupne tako da je sve na vama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju