Čišćenje ne mora uvijek biti zamorno i oduzimati puno vremena. Usvojite li neke od jednostavnih navika poput multitaskinga u kuhinji ili svakodnevnog pospremanja kreveta, mogli biste brzo zaboraviti kako izgleda "generalka".

1. Počistite za sobom prije nego što odete u krevet
Upalite perilicu za pranje suđa, pospremite prljavo rublje, dovedite prekrivače i jastuke na dvosjedu u red. Jutro će biti ljepše ako se probudite u urednom domu.

2. Ne gomilajte nepotrebne predmete po domu
Ako predmeti u domu nemaju svoje mjesto, povlačit će se posvuda i samo smetati. Želite li imati uredan dom, morate se riješiti viška: dviju istih stvari i svega onoga što čuvate "za svaki slučaj". Zapitajte se koliko su vam neke stvari uistinu potrebne.

3. Nemojte odgađati čišćenje i pospremanje
Nepisano pravilo glasi da se sve ono za što je potrebno do dvije minute treba napraviti odmah. Na primjer, vidite li mrlju na nekoj površini, odmah ju ulaštite. Rješavajući se manjeg nereda odmah, izbjeći ćete veliko i zamorno čišćenje kasnije.

4. Napravite popis stvari koje morate obaviti
Pedantne osobe često imaju dugačke to do liste, ali uvijek znaju prioritet. Kako biste bili produktivni, sastavite listu najvažnijih dnevnih kućanskih obveza. Fokusirajte se na dovršavanje zadataka, jedan po jedan, a ono što ne stignete jednostavno prebacite na vrh sutrašnje liste.

5. Rasporedite zadatke na sve ukućane
Ponekad se čini kako vam je za pospremanje potrebna vojska ljudi. Rasporedite zadatke na sve ukućane. Djecu možete stimulirati tako da za svaki obavljeni zadatak dobiju skromnu nagradu.

6. Stvari vraćajte na njihovo mjesto
To će vam dugoročno uštedjeti puno vremena i smanjiti stres. Nemojte odgađati sitne radnje, pa će vam dom biti uredniji te ćete izbjeći situacije vječne potrage za nekim stvarima.

7. Čistite tijekom kuhanja
Multitasking za vrijeme kuhanja jedna je od poželjnijih navika jer u kuhinji stvari najlakše izmaknu kontroli. "U hodu" bacajte smeće u kantu, brišite radne površine, a posude stavljajte u perilicu čim ih više ne koristite. Neka vam pri ruci uvijek bude jedna posuda u koju ćete stavljati otpatke od voća i povrća.

8. Spremajte odjeću
S odjećom nastaje problem jer smo najčešće u žurbi kada biramo što ćemo obući, a nakon radnoga dana iznošene komade ostavljamo posvuda. Hrpa odjeće stvarno izgleda neuredno. Zato ju vraćajte na mjesto, izbjegavajte slaganje na stolce i fotelje, trudite se čiste komade odmah ispeglati i spremati u ormare.

9. Pospremite krevet svaki dan
Pospremanje kreveta svako jutro jednostavan je zadatak, a soba odmah izgleda puno urednije. Raskrčite stvari oko kreveta jer lakši pristup znači da ćete i prije usvojiti ovu dobru svakodnevnu naviku.

10. Redovito usisavajte
Usisavanje je vjerojatno jedan od najbržih kućanskih poslova. Dva do tri puta na tjedan bit će dovoljno kako biste izbjegli duže usisavanje vikendom. Međutim, najprije poprskajte tepih mješavinom sode bikarbone i omiljenog eteričnog ulja, pustite neka odstoji pola sata i zatim ga usisajte. Prekrasan miris osvježit će prostor.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju