Možda ste savršeno svladali tehniku ljubljenja, no to ne znači da znate baš svaku sitnicu o ovoj omiljenoj aktivnosti. Poljupci imaju, primjerice, svoju znanost – filematologiju, kao i Međunarodni dan dan poljubaca koji se slavi 6. srpnja svake godine. Evo još deset zanimljivih činjenica o ljubljenju i poljupcima


1. Dvije trećine ljudi naginje glavu udesno kada se ljubi. Čudno, ali istinito ovu su naviku vjerojatno 'pokupili' još u maternici, jer to čini otprilike isti broj nerođenih beba.

2. Parovi koji se često ljube imaju kvalitetniju vezu.

3. Tijekom poljupca u tijelu se otpuštaju hormoni sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osjećamo poletno i zadovoljno.

4. Na ljubljenje prosječno potrošimo 15 dana tijekom života.

Izmjena francuskih poljubaca sagorijeva po pet kalorija svakih par sekundi, te uključuje 34 mišića u licu.

5. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tijekom svakog poljupca izmijeni oko 80 milijuna različitih mikroba, što je 77 tisuća više mikroba nego što se može naći u javnom zahodu. No izmjena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

6. Najdulji poljubac na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

7. Mladenci se ljube tijekom vjenčane ceremonije jer se ova praksa nekoć smatrala obvezujućom poput potpisivanja ugovora.

8. Poljubac potiče od najnježnijeg poljupca majke i djeteta. Majke su svom djetetu usta na usta davale sažvakanu hranu što je stvorilo osjećaj zaštićenosti. Upravo je taj osjećaj ostao duboko urezan u kolektivno sjećanje ljudske svijesti.

9. Izmjena francuskih poljubaca uključuje 34 mišića u licu, a brza pusa sa zatvorenim usnama tek dva mišića. Iz istog razloga dok se ljubite na francuski način gubite po 5 kalorija svakih nekoliko sekundi.

10. Dodirivanje usnama i jezikom ne smatra se poljupcem u svim kulturama. Inuiti poljupcem nazivaju trljanje nosa i mirisanje obraza partnera.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju