Bez obzira na to jeste li se upravo izgovorili sudbonosno da ili svoje godišnjice više ne možete nabrojati na prste obiju ruku – postoje jasni znakovi koji otkrivaju da će vaš brak opstati.

1. Imate dobru komunikaciju
Veza u kojem oba partnera znaju kako komunicirati jedan s drugim čak i u teškim vremenima poput pandemije koronavirusa predodređena je za uspjeh.

U zdravom braku ljudi znaju razgovarati o škakljivim temama kao što je dogovor oko financija, ophođenje s članovima obitelji i slično. Dobra komunikacija najvažnija je stvar, tvrdi odvjetnica za razvode Lisa Helfend Meyer.

Zajednički interesi mogu pomoći braku, ali isto je tako važno da svaki partner ima svoje zasebne hobije

2. Održavate prisnost u vezi
Iako javno izražavanje nježnosti nije u prirodi svakom paru, pokazivanje osjećaja pomoći će im da se dodatno zbliži i da prebrode teška vremena kada ona dođu.

To su oni parovi koji su prisni, ne nužno i strastveni. Ako se drže za ruke i ljube, to je znak da su u zdravoj vezi, tvrdi Lisa Helfend Meyer.

3. Radite kompromise
Sposobnost da se nađete na pola puta s partnerom tijekom svađe dobar je znak za vašu vezu. Odluke se ne bi smjele donositi impulzivno i isključivo. Naprotiv, cilj je postići kompromis s kojim će biti zadovoljna oba partnera.

4. Isprobavate nove stvari zajedno
Brak koji je uzbudljiv, svjež te ispunjen novim pustolovinama ima velike šanse za uspjeh.

Uzbudljivosti pridonosi i sam čin planiranja novih aktivnosti, a kad ih isprobavate sa svojim partnerom zabavljate se i stvarate nove uspomene.

Isprobavanje novih stvari podsjetit će vas na ono uzbuđenje upoznavanja s partnerom koje ste osjećali kada ste tek počeli hodati, tvrdi odvjetnica za obiteljsko pravo Kathryn Dickerson iz vašingtonske tvrtke "SmolenPlevy".

Slika nije dostupna Tri "mane" koje žene vole kod muškaraca

5. Smijete se životu u lice
Zajednički smisao za humor velika je pomoć u održavanju braka zdravim i snažnim.

Ima nešto vrlo katarzično u smijanju istim stvarima. Ono smanjuje stres i tjeskobu te preplavljuje tijelo endorfinima, zbog čega stvaramo pozitivne veze s drugom osobom, kaže Kathryn Dickerson.

6. Imate odvojene interese
Zajednički interesi mogu pomoći braku, ali isto je tako važno da svaki partner ima svoje zasebne hobije. Odvojeni interesi omogućavaju partnerima da ostanu – svoji. Isto tako, iznimno je važno da druga osoba podržava vaše interese.

Slika nije dostupna "Kobne" godine za brak: Kada se parovi u Hrvatskoj najčešće odlučuju na razvod?

7. Imate potpuno povjerenje u svojeg partnera
Ako si oba partnera čvrsto vjeruju sa svojim srcem, novcem ili djecom – razvod im se sigurno neće dogoditi, tvrdi odvjetnica obiteljskog prava Carolyn Grimes iz Alexandrije u Virginiji. Ona kaže da bez povjerenja nema ni kvalitetne veze. 

8. Poštujete se
Često se govori da se dobar brak gradi na temeljima komunikacije, povjerenja i poštovanja.
Obostrano poštivanje neophodno je za bilo koji uspješan brak, tvrdi Grimes, a gubitak poštovanja jasan je znak da se bliži kraj vezi.

Slika nije dostupna Tajne o vezi ili braku koje ne bismo smjeli otkriti ni najboljoj prijateljici

9. Imate iste ciljeve
Novac je jedan od čestih uzroka razvoda pa je iznimno važno da partneri imaju sličan pogled na zarađivanje i raspolaganje financijama.

Ako oba partnera žive unutar svojih financijskih mogućnosti, osjećat će se kao da dijele zajednički cilj odnosno da žive ugodno bez stresa od velikih dugova, ističe Erick N. Klein, predsjednik istoimene odvjetničke grupe iz južne Floride.

10. Imate slične životne navike
Brak je težak u najboljim okolnostima. No ako jedan partner ima nezdrave navike poput drogiranja ili pretjeranog uživanja u alkoholu, veza će značajno patiti, kaže odvjetnica Jessica Markham.

Upravo zato najbolje šanse za uspjeh imaju oni parovi koji su emocionalno zdravi i koji se znaju nositi sa svim nevoljama koje im život nosi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju