Ljudsko tijelo je nevjerojatan stroj koji treba redovito servisirati i paziti. Upravo zbog toga, vrlo je važno da poslušate što vam vaše tijelo govori.

Donosimo 10 znakova koje ne smijete ignorirati:

1. Sijeda kosa prije 40 godine

Sijede vlasi prirodna su pojava koja često ovisi o genetici. No ako imate više od 50 posto sijede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u obitelji, to može biti znak dijabetesa.

2. Madeži
Iako je većina madeža na tijelu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje djelovanjem sunca i njegovog UV zračnja te se ubraja u prekancerozne promjene na koži.

Bjeloočnica bi trebala biti uvijek bijela. Osim neispavanost ili prehlade ovaj dio oka može otkriti i neke opasne promjene u vašem orrganizmu, npr. da imate visoki krvni tlak ili virusno oboljenje poput konjuktivitisa

3. Bjeloočnice
Bjeloočnica bi trebala biti uvijek bijela. Osim neispavanost ili prehlade ovaj dio oka može otkriti i neke opasne promjene u vašem orrganizmu.

Žuta bjeloočnica može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog tlaka ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne
Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promjenama tmperature i vjetrom. No pukotine koje se često javljaju na završecima usnama te unutarnje ranice mogu biti znak pomanjkanja vitamina B i cinka. Ako su pucanja usnica učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat
Ako ste primijetili kako vam vrat izgleda otečeno, čim prije potražite savjet liječnika. Otok na prednjem djelu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva
Obrve s godinama postaju rjeđe, no nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnjačom, hipertireoze - preaktivne štitnjače ili hipotireoze - smanjenog rada štitnjače. Ovakve promjene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi
Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, ljekove, hranu ili piće. No, isto tako, ovakva promjena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promjene na noktima
Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tijela, a uzroci promjena mogu biti razni. Pročitajte 5 stvari koje nokti otkrivaju o vašem zdravlju.

9. Hladna stopala
Stopala su dio tijela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestiraju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u djelovima tijela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, blijedi pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi
Iako su nagle promjene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života te mogu biti uzrokovane hormonalnim promjenama, promjenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu - kroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju