Svaki komad odjeće ima rok trajanja, ali on se može nesvjesno skratiti radite li idućih jedanaest nesvjesnih grešaka s odjećom. Doznajte kako ih izbjeći i vaše krpice 'odradit' će maksimalan rok trajanja

1. Koristite žičane vješalice
Žičane vješalice ne daju dovoljnu potporu odjeći zbog čega će se odjeća s vremenom razvući odnosno izgubiti prvotni oblik. Investirajte u vješalice obložene filcom koje ne ostavljaju male izbočine na ramenima majica, dobro pridržavaju tanke, svilenkaste materijale te su tanje od žičanih vješalica pa će vam u ormar stati više odjeće.

2. Veste i pulovere vješate kao i obične majice
Ovakav način držanja vesta i pulovera 'recept' je za razvlačenje navedenih odjevnih komada. Nemate li mjesta u ladicama i na policama, omotajte veste oko vješalice i tako ih objesite u ormaru.

Čim donesete odjeću s kemijskog čišćenja izvadite je iz plastične vreće.

3. Krivo odlažete kožnatu odjeću
Svatko tko posjeduje kožnatu jaknu, haljinu ili hlače, zna koliko može biti iritantno kada se taj komad odjeće zgužva. Budući da kožu ne glačamo, teško ju je izravnati jednom kada se zgužva. Kožnatu odjeću držite na vješalicama kako biste izbjegli taj problem.

4. Odjeću držite u plastičnoj vreći u kojoj je došla s kemijskog čišćenja
Čim donesete odjeću s kemijskog čišćenja, izvadite je iz plastične vreće. Materijali moraju disati, a zbog plastike mogu poprimiti čudan miris te upiti vlagu. Ako vam se odjeća gužva u ormaru, to je zato što su vam vješalice nagužvane, odnosno složene preblizu jedna drugoj.

5. Prečesto nosite odjeću na kemijsko čišćenje
Ta praksa može stanjiti materijale (ali i isprazniti vam džep). Ako na etiketi piše "dry-clean only," (samo kemijsko čišćenje), čistite ju u kemijskoj čistioni. Ako piše "dry-clean" (kao što je za većinu poliestera, kašmir i sintetičke materijale), to znači da ju možete prati sami na ruke.

6. Ne slažete grudnjake pravilno u ladicu

Da bi zadržali oblik, grudnjaci, naročito oni tvrđih košarica, moraju biti pravilno složeni u ladici, odnosno tako da jednu košaricu ugurate u drugu, kao što se slažu u trgovinama.

7. Prečesto nosite isti grudnjak
Dobra je ideja držati u optjecaju nekoliko grudnjaka. Zašto? Ako gotovo stalno nosite jedan grudnjak koji obožavate jer vam je iznimno udoban i lijep, brzo će mu se promijeniti oblik. Prekinite tu tradiciju prečestog nošenja grudnjaka jer svakom komadu odjeće treba malo odmora.

Nepričvršćene kukice u perilici mogu zapeti za druge komade odjeće.

8. "Frčete" kupaće kostime cijedeći vodu iz njih
Tako uništavate elastičnost kupaćeg kostima te on gubi oblik. Vodu iz kostima iscijedite tako da ga položite između ručnika i pritisnete kako bi voda izašla. Zatim ga položite na ravnu površinu da se osuši do kraja.

9. Kupaće kostime perete u perilici za rublje
Zbog toga će boja kostima izblijedjeti i materijal se 'ofucati'. Ako baš morate koristiti perilicu (i sušilicu) rublja, operite kupaći na taj način samo na kraju sezone, a inače ih perite na ruke u mlakoj vodi i s malo deterdženta.

10. Oznojenu odjeću u kojoj vježbate odmah stavljate u košaru za prljavo rublje
Tako će cijela košara poprimiti neugodan miris. Prije nego mokru znojnu odjeću u kojoj vježbate stavite u prljavi veš, objesite je kako bi se provjetrila i osušila.

11. Ne zatvarate gumbe, kukice i patentne zatvarače te ne preokrenete traperice na unutarnju stranu prije pranja
Nepričvršćene kukice u perilici mogu zapeti za druge komade odjeće i tako ih oštetiti te se odjeća može razvući. Jako obojana odjeća, poput traperica, mora se prati s unutarnje strane kako boja ne bi izblijedila.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju